Το κόμμα «Ελιά», ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και η κακή χημεία - iefimerida.gr

Το κόμμα «Ελιά», ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και η κακή χημεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας διάλογος «κωφών» διεξάγεται στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς ο οποίος ναυάγησε τις προηγούμενες ημέρες με την επιστολή του Φώτη Κουβέλη στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην επιστολή ο κ. Κουβέλης επεσήμανε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να άρει τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ και να συμμετάσχει σε μια συζήτηση η οποία δεν έχει, προς το παρόν, πολιτικό υπόβαθρο:

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημειώνει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ο διάλογος για την κεντροαριστερά και η συμμαχία μπορούν να γίνουν «...και με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση».

Το ΠΑΣΟΚ είναι προφανές ότι δεν περιλαμβάνεται στις δυνάμεις αυτές εκτός αν αρνηθεί εντελώς τον εαυτό του και ασκήσει σκληρή αυτοκριτική, πράγμα για το οποίο δεν υπάρχει διάθεση σε επίπεδο ηγεσίας αφού βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης και καθ'οδόν προς το Συνέδριο.

Κακή χημεία των δύο ανδρών

Η δύσκολη προσωπική χημεία των δύο ανδρών δεν φαίνεται να εξομαλύνεται από την παρέλευση σχεδόν ενός χρόνου από την έναρξη της συγκυβέρνησης. Κι αυτό κανείς από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν μπορεί ειλικρινά να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα:

  • Μπορεί να γίνει ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς χωρίς το ΠΑΣΟΚ;
  • Μπορεί να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στη συζήτηση για την μελλοντική κεντροαριστερά αν το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει σοβαρή αυτοκριτική;

Τι είναι το κόμμα Ελιά

Το κόμμα Ελιά, το οποίο ονειρεύεται να δημιουργήσει στην Ελλάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δημιούργηθηκε το 1995 στην Ιταλία από τον Ρομάνο Πρόντι, από ένα σύνολο κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού,της χριστιανοδημοκρατίας, του φιλελευθερισμού και της οικολογίας.

Γενικός γραμματέας του κόμματος εξελέγη ο τότε δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι και αναπληρωτής του ο Ντάριο Φραντσεσκίνι. Ο Ρομάνο Πρόντι δημιουργός του συνασπισμού της Ελιάς και πρώην πρωθυπουργός, υπήρξε ο πρόεδρος του κόμματος ως τις 16 Απριλίου 2008 οπότε και παραιτήθηκε.

Η ελληνική Ελιά

Οι καλά γνωρίζοντες πάντως εκτιμούν ότι μέχρι τις εκλογές πολλά ενδεχομένως θα αλλάξουν, και τελικά το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά θα βρεθούν μπροστά σε διλήμματα που απαιτούν ξεκάθαρη στάση. Πιθανή αύξηση ή «καθίζηση» της πολιτικής επιρροής ή του δημοσκοπικού ποσοστού του ενός ή του άλλου κόμματος θεωρείται βέβαιον ότι θα αναγκάσει τις ηγεσίες τους τουλάχιστον να επαναπροσδιορίσουν την «απάντησή» τους για τη δημιουργία της ελληνικής «Ελιάς».

Είναι προφανές ότι η κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να καλέσει δημοσίως σε διάλογο τον Φώτη Κουβέλη έφερε σε δύσκολη θέση τη ΔΗΜΑΡ. Είναι ενδεικτική η φράση που ανέδειξε ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος είχε ξεκινήσει τη διαδικασία μαζί με άλλους του Φόρουμ Διαλόγου: «Δυστυχώς, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει για την Κεντροαριστερά, 10 μέρες κοσκινίζει».

«Κρούσεις»


Πληροφορίες βέβαια υπενθυμίζουν ότι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστο Δερβένη, και τον Νίκο Ανδρουλάκη έχουν εξουσιοδοτηθεί από την ηγεσία της Ιπποκράτους να συνεχίσουν χωρίς διακοπή τις «κρούσεις» για διάλογο και προς τη ΔΗΜΑΡ, που είναι το «κλειδί», αλλά και προς τις διάφορες ΠΑΣΟΚογενείς κινήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Μανιάτης ομολογεί «Θέλουμε παράταξη ανάλογη της Ελιάς» και επισημαίνει ότι στόχος είναι ο σχηματισμός μιας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας. «Εμείς δεν πάμε να καπελώσουμε τον διάλογο, όπως ενδεχομένως να υποψιάζονται ορισμένοι. Προσκαλούμε τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς σε έναν διάλογο ανοιχτό» αναφέρει ο κ. Μανιάτης, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την αμοιβαία δυσπιστία που βασιλεύει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Επτά ομάδες στο ΠΑΣΟΚ αγωνιούν για το μέλλον

Εντός του ΠΑΣΟΚ βέβαια έχουν ήδη δημιουργηθεί τουλάχιστον επτά τάσεις. Η πολυπληθής και παλαιότερη κίνηση είναι η «Αριστερή Πρωτοβουλία», με επικεφαλής τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, που προτείνει την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση Σαμαρά, και έχει επαφές με την τάση του Μιχάλη Καρχιμάκη μαζί με άλλα 75 στελέχη οργανώσεων και πρώην βουλευτές συνυπογράφουν κείμενο με «ενστάσεις» κατά της ηγεσίας. Υπέρ της απόσυρσης από την κυβέρνηση αλλά κατά της μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκινήσει τον διάλογο με τις δυνάμεις του που μετοίκισαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση των Σύγχρονων Σοσιαλδημοκρατών

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δημιουργία της κίνησης των Σύγχρονων Σοσιαλδημοκρατών, όπου εντάσσονται βασικά στελέχη κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο που ζητούν γρήγορα μεταρρυθμίσεις (Γιάννης Μανιάτης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πάνος Μπεγλίτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Καρτάλης, Γιάννης Δατσέρης, Αθηνά Δρέττα, Νάντια Γιαννακοπούλου κ.ά.).

Η κίνηση των υφυπουργών

Ισχυρή δείχνει ότι είναι η ομάδα των πρώην υφυπουργών που αποτελείται από τους κ. Σαχινίδη, Οθωνα, Μωραΐτη, Κεγκέρογλου, Ξυνίδη, των κυριών Κουρουπάκη, Παπαηλιού και Παπαθανάση κ.ά. Σημαντική επιρροή σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχει επίσης η Φώφη Γεννηματά.

Οι «γεννηματικοί»


Διάφορα στελέχη, πρώην «γεννηματικοί» όπως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Θανάσης Τσούρας, Κώστας Γείτονας και νεότερα, είναι σε ανοιχτή «γραμμή» με την εκπρόσωπο Τύπου - όπως και με τους κλασικούς βενιζελικούς (Λιτζέρη, Σαλαγιάννη Γρηγοράκο, Κουκουλόπουλο, Αντωνίου κ.ά.). Το πρώτο κρας τεστ θα είναι άλλωστε στο Συνέδριο της Νεολαίας, όπου η ηγεσία έχει δώσει τις ευλογίες της για την εκλογή του Παύλου Χρηστίδη, 28χρονου από την Αργολίδα.

Σε αγωνία και οι κινήσεις

Η ομάδα π80 που βρίσκεται κοντά στον Γιάννη Ραγκούση κρατά αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δεν κρύβει ότι την ενδιαφέρει η συγκρότηση ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος που θα καλύπτει τους ψηφοφόρους που κινούνται μεταξύ τρικομματικής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πρωτοβουλία, με κορυφαίο στέλεχος της κίνησης τον Γιάννη Τούντα, είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και στους κόλπους της έχει επιστήμονες όχι μόνο από τον ιατρικό χώρο. Ο κ. Τούντας έχει επαφή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Κοινωνικός Σύνδεσμος είναι η δεύτερη κίνηση η οποία όπως εξηγεί ο Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», τάσσεται υπέρ των πρωτοβουλιών για ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς με αποσαφηνισμένες απόψεις και προτεραιότητες για τη δύσκολη συγκυρία και τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν πιστεύει ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων μπορούν να μείνουν επί μακρό χρονικό διάστημα κρυμμένες πίσω από διάφορα προσχήματα που κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τον διάλογο και τη συνεργασία.

Οι Νέοι Μεταρρυθμιστές είχαν επί χρόνια στενή σχέση με την Αννα Διαμαντοπούλου. Σήμερα έχουν διασπαστεί και ένα κομμάτι τους έχει συνεργασία με το επιστημονικό επιτελείο της Ιπποκράτους. Στους «Νέους Μεταρρυθμιστές» ανήκει ο κ. Καλατζής (γ.γ. Παιδείας), ο Νίκος Ράπτης (υποψήφιος βουλευτής) κ.ά.

«Μπροστά» ονομάζεται η έτερη κίνηση των «μικρών εκσυγχρονιστών». Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται στελέχη της νεότερης γενιάς, με εμπειρία όμως στην κυβερνητική μηχανή, αφού αρκετοί είναι ή ήταν πρώην γενικοί ή ειδικοί γραμματείς υπουργείων (Ματζούφας, Καλογήρου κ.ά).

Ολες οι κινήσεις προτείνουν την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και το στήσιμο της ενιαίας Κεντροαριστεράς. Είναι σε επικοινωνία με στελέχη των δύο κομμάτων ενώ διατηρούν επαφές με τη ΡΙΚΣΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου και τη «Δυναμική Ελλάδα» του Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος συνομιλεί ανοιχτά με τις δυνάμεις του Θάνου Τζήμερου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ