Στην Κύπρο ψηφίζουν σήμερα πρόεδρο για να... λύσει το Μνημόνιο κι όχι το Κυπριακό - iefimerida.gr

Στην Κύπρο ψηφίζουν σήμερα πρόεδρο για να... λύσει το Μνημόνιο κι όχι το Κυπριακό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη σκέψη στο Mνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση προσέρχονται οι Κύπριοι στις κάλπες την Κυριακή, προκειμένου να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους. Το πλέον χαρακτηριστικό γεγονός των φετινών εκλογών είναι πως για πρώτη φορά, το Κυπριακό δεν ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων.

Οι Κύπριοι πολίτες δείχνουν να προβληματίζονται έντονα από τη δεινή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα τους, η οποία έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία για το Mνημόνιο, χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί ακόμα η δανειακή σύμβαση.

Επομένως, ο νέος πρόεδρος της Κύπρου θα είναι αυτός που θα κληθεί να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων οικονομίας από την απερχόμενη κυβέρνηση Χριστόφια.

Φαβορί ο Αναστασιάδης

Για πρώτη φορά, ο απερχόμενος πρόεδρος (δηλαδή ο Δημήτρης Χριστόφιας) δε διεκδικεί την επανεκλογή του. Ταυτόχρονα, σε αυτές τις εκλογές παρατηρείται ρεκόρ υποψηφίων, καθώς ανέρχονται στους 11. Πρόκειται για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, τον Σταύρο Μαλά, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, τον Γιώργο Λιλλήκα, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ και τους Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιο Χαραλάμπους, Λάκη Ιωάννου, Μακαρία Αντρη Στυλιανού, Λουκά Σταύρου, Σόλωνα Γρηγορίου, Ανδρέα Ευστρατίου και Κώστα Κυριάκου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βασικοί διεκδικητές της προεδρίας είναι οι τρεις πρώτοι με τον Νίκο Αναστασιάδη να έχει προβάδισμα, καθώς τα τελευταία γκάλοπ τού δίνουν ποσοστό 40,7%. Εξάλλου, ο κ. Μαλάς, πρώην υπουργός του κ. Χριστόφια, φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 22,8%, ακολουθούμενος από τον κ. Λιλλήκα (δηλώσει αντίθετος με το σχέδιο Αναν και επιφυλακτικός για το μνημόνιο) που βρίσκεται στο 20,1%.

Πιθανότητα δεύτερου γύρου

Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει πάνω από το 50%+1% ψήφο εκλέγεται πρόεδρος. Σε περίπτωση που κανένας δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό, τότε γίνεται δεύτερος γύρος με τους δύο υποψηφίους που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό. Η προεδρική θητεία είναι πενταετής και δεν υπάρχει περιορισμός θητειών, με τον πρόεδρο να είναι ο αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ από τις 7:30 θα είναι γνωστό εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Σημειώνεται πως για πρώτη φορά φέτος, θα μπορέσουν να ψηφίσουν οι Κύπριοι που ζουν σε χώρες του εξωτερικού.

Αποχωρεί πικραμένος ο Χριστόφιας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι αποχωρεί πικραμένος από την Προεδρία της Δημοκρατίας, γιατί δέχτηκε «σκληρές και άδικες επιθέσεις, τόσες όσες δεν δέχτηκε ποτέ κανένας προηγούμενος πρόεδρος».

«Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα τα προβλήματα και τις δυσκολίες με το κεφάλι ψηλά. Και θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά διότι έκανα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ό,τι μπορούσα για να πετύχω το καλύτερο για την Κύπρο μας», υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, στο τελευταίο του διάγγελμα. Ωστόσο, δήλωσε πως νιώθει μεγάλη πίκρα, γιατί δεν κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα της ζωής του για την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο απερχόμενος πρόεδρος σημείωσε ότι η Κύπρος είναι θύμα της κρίσης του τραπεζικού συστήματος και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλά μέτρα για να την αντιμετωπίσει.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαραυγή», ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι ήταν τόσο μεγάλο το ταξικό, ιδεολογικό, παραταξιακό και κοινωνικό μίσος σε βάρος του, που κάποιοι έφτασαν στο σημείο να λένε ότι ο πρόεδρος είναι δολοφόνος.

Οι προηγούμενοι πρόεδροι

Μέχρι σήμερα, πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν διατελέσει οι εξής:

1. Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (1959-1977)

2. Σπύρος Κυπριανού (1977-1988)

3. Γιώργος Βασιλείου (1988-1993)

4. Γλαύκος Κληρίδης (1993-2003)

5. Τάσσος Παπαδόπουλος (2003 - 2008)

6. Δημήτρης Χριστόφιας (2008-2013)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ