Η Amazon προσέλαβε νεοναζί για εκφοβισμό των μεταναστών υπαλλήλων - iefimerida.gr

Η Amazon προσέλαβε νεοναζί για εκφοβισμό των μεταναστών υπαλλήλων

Η Amazon κατηγορείται ότι προσέλαβε νεοναζί για εκφοβισμό των μεταναστών υπαλλήλ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θύελλα έχει ξεσπάσει στη Γερμανία έπειτα από τις αποκαλύψεις γερμανικού καναλιού ότι ο κολοσσός του διαδικτύου Amazon κατηγορείται ότι προσέλαβε σεκιουριτάδες με στενή σύνδεση με το νεοναζιστικό χώρο ώστε να απειλούν και να εκφοβίζουν τους αλλοδαπούς εργαζόμενούς της στα συσκευαστήρια και τις αποθήκες της.

Το γερμανικό κανάλι ARD προέβαλε ένα ντοκιμαντέρ όπου εκφράζονται σοβαρές καταγγελίες για τη μεταχείριση περισσότερων από πέντε χιλιάδων εργαζόμενων από όλη την Ευρώπη και καταγράφει υπαλλήλους της εταιρείας HESS Security ντυμένους στα μαύρα με μπότες και στρατιωτικά κουρέματα.

Σύμφωνα με την έρευνα έχουν προσληφθεί για να «τηρούν την τάξη» στα ξενοδοχεία και τα hostels όπου διαμένουν οι εργαζόμενοι, ενώ οι συντελεστές τονίζουν ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους φοβούνται.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει φωτογραφικά στοιχεία που δείχνουν φρουρούς να εισβάλλουν σε υπνοδωμάτια και κουζίνες των αλλοδαπών εργαζομένων, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες πως τους υποβάλλουν σε σωματικό έλεγχο με την υποψία ότι κλέβουν φαγητά από το πρωινό.

Μια άλλη εργαζόμενη εν ονόματι Μαρία καταγγέλλει ότι ένας μυώδης σωματοφύλακας με τατουάζ την έδιωξε από το δωμάτιό όπου διέμενε με άλλους πέντε επειδή στέγνωνε τα ρούχα της σε μια θερμάστρα τοίχου, ενώ την ώρα που μάζευε τα πράγματά της οι φρουροί έριχναν στο παράθυρό της τα φώτα από ένα αυτοκίνητο σε μια προσπάθεια να την εκφοβίσουν.

Αρκετοί από τους σωματοφύλακες φορούν ρούχα της μάρκας Thor Steinar που είναι συνυφασμένη με ακροδεξιές οργανώσεις στη Γερμανία, ενώ η Μπουντεσλίγκα και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο έχουν απαγορεύσει τη μάρκα για τις σχέσεις της με τους νεοναζί και το ίδιο έκανε και η Amazon το 2009.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ σημειώνουν ότι οι σεκιουριτάδες ήταν αρκετά επιθετικοί απέναντί τους, ενώ όταν τους είδαν στο ξενοδοχείο που διαμένουν υπάλληλοι της Amazon, στο οποίο είχαν κλείσει δωμάτιο άρχισαν να τους απωθούν και τους ζητούσαν να κλείσουν τις κάμερες. Μάλιστα τους συνέλαβαν και τους κράτησαν σε δωμάτιο μέχρι να εμφανιστεί η Αστυνομία και να τους απελευθερώσει.

Μάλιστα, οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ συνδέουν το όνομα της εταιρείας HESS Security με τον στενό συνεργάτη και βοηθό του Αδόλφου Χίτλερ, Ρούντολφ Ες (Rudolf Hess), ενώ ο φημολογούμενος διευθυντής της είναι ένας άνδρας με το όνομα Uwe L που έχει στενές σχέσεις με χούλιγκανς και καταδικασμένους νεοναζί.

Το κανάλι ARD κάνει και ένα αφιέρωμα στις ιστορίες του προσωρινού προσωπικού της Amazon που προέρχεται από ολόκληρη τη Ευρώπη και συνάπτει συμβόλαια συνεργασίας με την εταιρεία για περιορισμένη χρονική διάρκεια ώστε να εργαστεί στα συσκευαστήρια της εταιρείας.

Πολλοί από αυτούς είναι χρόνια άνεργοι και αναγκάζονται να δεχθούν τα συμβόλαια γιατί έχουν μεγάλη ανάγκη τα χρήματα, αρκετοί από αυτούς κατά τη διάρκεια της οκτάωρης βάρδιάς τους περπατούν μέχρι και 17 χιλιόμετρα, ενώ όσοι κουραστούν μπορεί να απολυθούν επί τόπου. Ορισμένοι καταγγέλλουν ότι μόλις έφθασαν στα κέντρα της εταιρείας στο Μπαρ Χέρσφελτν, Κοστάντζ και, Αουγκσμπουργκ ενημερώνονται ότι ο μισθός τους είναι τελικά αισθητά μικρότερος από στον οποίο είχαν συμφωνήσει όταν υπέγραφαν το συμβόλαιό τους.

Φυσικά, η εταιρεία Hess Security ανρήθηκε να σχολιάσει το ντοκιμαντέρ, ενώ , από την πλευρά της η Amazon δήλωσε «Παρότι τον συμβόλαιο με την εταιρεία ασφάλειας δεν υπογράφηκε με την Amazon, προφανώς θα εξετάσουμε τις κατηγορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των φρουρών και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Δεν ανεχόμαστε διακρίσεις ούτε εκφοβισμούς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ