Ηρθε η ώρα των κατασχέσεων για πάνω από 12.000 οφειλέτες του Δημοσίου

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν μέσα στο 2012 σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις κατοικιών, οικοπέδων, εργοστασίων, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής των οποίων το συνολικό ύψους φτάνει τα 1,5 δισ. Το σαφάρι των ελεγκτικών αρχών έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη οφειλετών.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό από τους φορολογούμενους που είδαν τις περιουσίες τους να δεσμεύονται οι 4.307 ήταν οφειλέτες ποσών που έφταναν ή ακόμα και ξεπερνούσαν τα 100.000 ευρώ.

Ωστόσο όπως αναφέρει και η «ημερησία» το συνολικό ποσό που κατασχέθηκε κρίνεται πολύ μικρό, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευτεί στα 56,6 δισ. ευρώ, ενώ ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι πως από αυτά τα 13,2 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν πέρυσι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας «οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».

Βέβαια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν τιμωρεί όσους αντιμετωπίζουν πραγματική οικονομική αδυναμία να πληρώσουν εγκαίρως τα χρέη τους και έχει ήδη δοθεί εντολή να αντιμετωπίζονται με περισσότερη ευελιξία. Μάλιστα δεν αποκλείεται να θεσπιστεί, ειδικά γι' αυτούς τους οφειλέτες, νέο ευνοϊκότερο καθεστώς ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα εντός του 2012 ζητήθηκαν από τις τράπεζες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ποσών συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, για 742 φορολογουμένους (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες), που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές αντίστοιχου συνολικού ύψους. Από αυτούς, οι 62 είναι μεγαλοοφειλέτες και από τους οποίους δεσμεύτηκαν ποσά από 100.000 ευρώ και άνω. Το σύνολο αυτών των ποσό έφτασε συνολικά στα 320 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούσαν στο Δημόσιο, δεσμεύτηκε -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κ.λπ.) συνολικού ύψους 1,05 δισ. ευρώ. Από αυτούς, οι έχοντες χρέη από 100.000 ευρώ και άνω είναι 4.245 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ