Μαζάουερ: Η Χρυσή Αυγή βλέπει τους μετανάστες όπως οι Γερμανοί εθνικοσοσιαλιστές τους Εβραίους - iefimerida.gr

Μαζάουερ: Η Χρυσή Αυγή βλέπει τους μετανάστες όπως οι Γερμανοί εθνικοσοσιαλιστές τους Εβραίους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις υποσχέσεις της Χρυσής Αυγής που δεν μπορούν να υλοποιηθούν και για το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα αντίστοιχα κόμματα της Αυστρίας και της Γαλλίας η Χρυσή Αυγή έχει ναζιστικά χαρακτηριστικά μίλησε στο κατάμεστο Deree χθες ο ιστορικός Μάρκ Μαζάουερ.

Προειδοποίησε ότι δεν έχει γίνει πλήρης αντιληπτή από την ελληνική πολιτική σκηνή η απειλή της ανόδου της Χρυσής Αυγής.«Πολλοί πολιτικοί υποτιμούν την άνοδό της και τη θεωρούν ένα παροδικό φαινόμενο. Δεν είναι αλήθεια. Η ελληνική πολιτεία δεν δείχνει σημάδια ότι καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης». Πρόσθεσε ότι εν αντιθέσει με το κόμμα του Χάιντερ στην Αυστρία και του Λεπέν στη Γαλλία, έχει καθαρά ναζιστικά χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως ιστορικά το κόμμα με τις περισσότερες ομοιότητες με τη Χρυσή Αυγή είναι το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας, όπου τη θέση των Εβραίων την έχουν τώρα οι μετανάστες. «Για τη Χρυσή Αυγή είναι η ρίζα όλων των κακών στη χώρα. Η Χρυσή Αυγή υπόσχεται κάτι το οποίο δεν γίνεται: επιστροφή στην αυτάρκεια μετά την αποκήρυξη του χρέους, αλλά ταυτόχρονα, υπόσχονται και αμυντική ασφάλεια για τη χώρα, την οποία δεν θα μπορούν να πληρώσουν».

Δεν έλειψαν και οι αναφορές στην κρίση: «Η σημερινή κρίση, όπως και η κρίση του '30, μας φέρνει στην ίδια θέση: πώς συμβιβάζεται η δημοκρατία με τον καπιταλισμό. Την τελευταία φορά που υπήρχε αυτή η δυσκολία, χρειάστηκε ένας πόλεμος για να λύσει το ζήτημα και να θεμελιωθεί μία Ευρώπη δημοκρατική». Ειδικότερα για την κρίση που μαστίζει την Ευρωζώνη τόνισε: «Με τις ευλογίες της Αμερικής, η Ευρώπη ακολούθησε έναν δρόμο που συμβίβαζε τη δημοκρατία με τον καπιταλισμό. Αλλά στις δεκαετίες του '80 και του '90 με την άνοδο των νεοσυντηρητικών, αυτή η ισορροπία διαταράχθηκε. Η σημερινή κρίση οφείλεται σε αυτή τη διαταραχή».

Ανταποκρινόμενος σε ερωτήσεις του κοινού αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι παρουσιάζει ένα μοντέλο, στο οποίο θα παρουσιαστεί μία καινούργια κυβέρνηση, η οποία ως διά μαγείας «θα λύσει τα προβλήματα που υπήρξαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και θα τα κάνει όλα σωστά. Ο σωστός δρόμος είναι να εξετάσεις τους θεσμούς που ήδη έχεις, την κατάσταση έτσι όπως είναι διαμορφωμένη και πώς θα μπορέσεις να τη βελτιώσεις». Το ζητούμενο για τον Μαζάουερ είναι αν θα κατορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει και να συνεργαστεί με τους θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και βεβαίως να τους εξελίξει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ