Επιτέλους! Άρχισαν οι εργασίες στον Άγιο Κωνσταντίνο - ο ιστορικός ναός θα «επιστρέψει» στην Αθήνα - iefimerida.gr

Επιτέλους! Άρχισαν οι εργασίες στον Άγιο Κωνσταντίνο - ο ιστορικός ναός θα «επιστρέψει» στην Αθήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιος Αθηναίος δεν έχει νιώσει βαθιά θλίψη κάθε φορά που περνάει από την Ομόνοια και αντικρίζει λίγο παρακάτω τον ιστορικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου τυλιγμένο σε ξεσκισμένες λινάτσες. Κι όμως μια μεγάλη πληγή της Αθήνας ετοιμάζεται να παραδοθεί και πάλι στην Αθήνα καθώς επιτέλους ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Με αγιασμό και χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας δόθηκε το σήμα πως αρχίζουν οι εργασίες αποκατάστασης του ναού. Χθες το πρωί στις 10.30 παρουσία της γ.γ. Αρμόδιας για θέματα πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και εκπροσώπου του αρχιεπισκόπου έγινε ο αγιασμός καθώς ο εργολάβος μπήκε στο μνημείο επιτέλους.

Δεν πίστευαν τα νέα που άκουγαν. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων γύρω από τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, οι Eλληνες θαμώνες των γύρω καφενείων, ακόμη και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο. Μόνο ο χαρούμενος ήχος της καμπάνας στις 10.30 χθες το πρωί τούς έπεισε ότι αυτή τη φορά αληθεύει η είδηση της αποκατάστασης του ρημαγμένου εδώ και χρόνια ναού που κρύβει τα «τραύματά» του πίσω από λινάτσες και σκαλωσιές. Ηταν και οι ξαφνικοί επισκέπτες, ο δεσπότης Θεοδώριχος, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που χοροστάτησε στον αγιασμό, η γ.γ. του αρμόδιου για θέματα πολιτισμού υπουργείου κ. Λίνα Μενδώνη και βέβαια ο εργολάβος ο οποίος μπήκε στο μνημείο και ετοιμάζεται για το έργο. Και ίσως από τις πιο συγκινητικές στιγμές χθες ήταν η χαρά του εφημέριου Σεραφείμ που έβλεπε να γίνεται πραγματικότητα αυτό που ευχόταν χρόνια τώρα.

Επιτέλους! Άρχισαν οι εργασίες στον Άγιο Κωνσταντίνο - ο ιστορικός ναός θα «επιστρέψει» στην Αθήνα | iefimerida.gr 0

Με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ και αφού πλέον ξεπεράστηκαν όλα τα γραφεικρατικά και άλλα εμπόδια, μέσα σε δύο χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης στο οικοδόμημα με τα έντονα στοιχεία νεοκλασικής και αναγεννησιακής προέλευσης, ακριβώς απέναντι από τον πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του Τσίλερ που στεγάζει το Εθνικό Θέατρο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η περιπέτεια του ναού

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό οικοδόμημα του Αγίου Κωνσταντίνου θεμελιώθηκε το 1871 και ολοκληρώθηκε το 1905 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου.Χτυπήθηκε από τους σεισμούς του 1981 και του 1999 ενώ στη συνέχεια ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε στην τύχη του χωρίς καμία πρόνοια από την πολιτεία. Την ίδια ώρα προχωρούσαν εντατικά οι εργασίες αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου ενώ απέναντι το νεοκλασικό του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης άρχισε επίσης να αναπτύσσει έντονη δράση. Κι όμως η τύχη του ναού ήταν να μένει επί χρόνια τυλιγμένο σε λινάτσες. Τώρα, με την εγκατάσταση του εργολάβου, η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα νέο κόσμημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ