Ο σπάνιος χρυσός πίθηκος του Ατλαντικού μοιάζει με... λιοντάρι [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο σπάνιος χρυσός πίθηκος του Ατλαντικού μοιάζει με... λιοντάρι [εικόνες]

Ο σπάνιος χρυσός πίθηκος του Ατλαντικού μοιάζει με... λιοντάρι [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με εξαφάνιση απειλείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά αλλά και πιο σπάνια είδη πρωτεύοντος θηλαστικού στον κόσμο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Το «Χρυσό λιοντάρι» του Ατλαντικού, ανήκει στο είδος Callitrhicidae, ωστόσο παρά την ολόχρυση χαίτη του, μόνο λιοντάρι δεν είναι.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος πιθήκου, το οποίο ζει στις ζούγκλες του Ατλαντικού και η ονομασία του προκύπτει από την πλούσια χαίτη του και το χρυσό χρώμα της γούνας του, φαινόμενο πρωτοφανές για πίθηκο.

Το χρώμα του, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, πιθανότατα ήταν αρχικά επίκτητο λόγω της μεγάλης έκθεσης του ζώου στον τροπικό ήλιο και την μεγάλη κατανάλωση καροτενοειδών στη διατροφή του, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων έγινε κληρονομικό, δημιουργώντας έτσι ένα εντελώς καινούριο είδος.

Ωστόσο πρόκειται για ένα ζώο που κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση, ενώ αυτή τη στιγμή, εντοπίζονται μόλις 1.500 άτομα κατά μήκος της νοτιοανατολικής Βραζιλίας.

Παράλληλα άλλοι 500 τέτοιοι πίθηκοι ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας σε διάφορους ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο, σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί το είδος, όμως το φωτεινό χρώμα του τριχώματος καθιστά τα ζώα αυτά αρκετά ευάλωτα στους εχθρούς τους, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ