Νέα εφαρμογή κρυπτογράφησης σπέρνει τον τρόμο στις κυβερνήσεις - iefimerida.gr

Νέα εφαρμογή κρυπτογράφησης σπέρνει τον τρόμο στις κυβερνήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ιδέα πίσω από την εφαρμογή με το υποβλητικό όνομα Silent Circle [Σιωπηλός Κύκλος] είναι ο εκδημοκρατισμός και η απλοποίηση των μεθόδων κρυπτογράφησης με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.

Η καινοτόμος εφαρμογή κρυπτογραφημένης μεταφοράς δεδομένων της εταιρείας Silent Circle θα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να στέλνουν φακέλους εικόνων, βίντεο και κειμένων από smartphone ή tablet με ασφάλεια σε μερικά δευτερόλεπτα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί μία εξελιγμένη peer-to-peer τεχνική κρυπτογράφησης επιτρέποντας την αποστολή δεδομένων μέχρι 60 megabytes μέσω μίας εφαρμογής Silent Text.

Ο αποστολέας θα μπορεί να θέσει σε λειτουργία «χρονομέτρη» με αποτέλεσμα αμέσως μετά το «κάψιμο» των δεδομένων, αυτά να σβήνονται και από τις δύο συσκευές μετά από μερικά λεπτά.

Πρόκειται για εφαρμογή που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και να διευκολύνει τη δουλειά δημοσιογράφων, διπλωματών και εταιρειών που θέλουν να διατηρήσουν το πέπλο μυστικότητας των δραστηριοτήτων τους.

Όταν ο χρήστης θα στέλνει μία εικόνα, λόγου χάρη, αυτή θα κρυπτογραφείται, θα κομματιάζεται ψηφιακά σε χιλιάδες θραύσματα και θα αποθηκεύεται προσωρινά σε ένα Secure Cloud Broker, έως ότου μεταφερθεί στον παραλήπτη.

Η Silent Circle, η οποία χρεώνει 20 δολάρια το μήνα για τις υπηρεσίες της, δεν έχει καμία πρόσβαση στους κρυπτογραφημένους φακέλους, διότι πολύ απλά το κλειδί πρόσβασης σε αυτούς φυλάσσεται στις συσκευές των χρηστών κι έπειτα σβήνεται αφού πρώτα έχει χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει τους φακέλους.

Ενώ, όμως, η επαναστατική τεχνολογία του Silent Circle πρόκειται να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους σε δύσκολα περιβάλλοντα, υπάρχει και μία άλλη σκοτεινή πλευρά, καθώς οι υπηρεσίες ασφάλειας εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την πιθανή χρήση του προς όφελος εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Το FBI, παραδείγματος χάρη, θέλει όλοι οι πάροχοι επικοινωνιών να αφήνουν ανοικτές «πίσω πόρτες» έτσι ώστε να μπορεί να κατασκοπεύει μυστικά υπόπτους, πράγμα που το Silent Circle δεν επιτρέπει.

Η εφαρμογή κυκλοφορεί σήμερα στο App Store της Apple και αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις και συζητήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ