8 Φεβρουαρίου 1981: Όταν η Θύρα 7 βάφτηκε με αίμα - iefimerida.gr

8 Φεβρουαρίου 1981: Όταν η Θύρα 7 βάφτηκε με αίμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα συμπληρώνονται 32 χρόνια από την μέρα που έμελλε να γραφτεί με μελανά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού. Η μέρα που η χαρά μετατράπηκε σε θρήνο και η συντριπτική νίκη των Ερυθρόλευκων επί της ΑΕΚ βάφτηκε με το αίμα των φιλάθλων.

Ηταν 8 Φεβρουαρίου 1981 στο στάδιο Καραϊσκάκη και ο διαιτητής είχε σφυρίξει τη λήξη στο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ με τους ερυθρόλευκους να βγαίνουν θριαμβευτές από το γήπεδο με συντριπτικό σκορ 6-0, με το χατ τρικ του Μάικ Γαλάκου και τα γκολ των Βαγγέλη Κουσουλάκη, Κώστα Ορφανού και Νίκου Βαμβακούλα.

Οι οπαδοί πανηγυρίζουν ξέφρενα, και φωνάζοντας «πάμε στους παικταράδες» τρέχουν προς την έξοδο να φτάσουν στη Θύρα 1 και να αγκαλιάσουν τους θριαμβευτές. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ξεκίνησε η μεγάλη τραγωδία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Περίπου στις 16:58, ένας εκ των θεατών γλιστράει και πέφτει στα σκαλιά, φτάνοντας μπροστά από την πόρτα, η οποία ήταν ακόμα κλειστή εμποδίζοντας την έξοδο των οπαδών που έφταναν κατά χιλιάδες. Κατεβαίνοντας οι φίλαθλοι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς να μπορούν να δουν τι συμβαίνει μπροστά. Οι μπροστινοί προσπαθούσαν να φωνάξουν στους πίσω τι συμβαίνει αλλά μέσα στους πανηγυρισμούς δεν ακουγόταν τίποτα, ενώ μπροστά επικρατούσε συνωστισμός και ασφυξία.

Όταν οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα ήδη 19 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους και λίγο αργότερα θα ξεψυχήσει ακόμη ένας στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο του Πειραιά, ενώ έξι μήνες αργότερα θα προστεθεί ακόμη ένας στον τραγικό κατάλογο των νεκρών, αφού δεν ξύπνησε ποτέ από το κώμα.

Πέρασαν 32 χρόνια αλλά η οικογένεια του Ολυμπιακού δεν ξεχνάει και κάθε χρόνο αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς της. Φέτος, το μνημόσυνο έγινε το προηγούμενο Σάββατο, μιας και ο Ολυμπιακός την επομένη έπαιζε εντός έδρας με τον Ατρόμητο και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ήταν εκεί: όλα τα μέλη της ομάδας και του συλλόγου, αλλά και οι πιστοί φίλαθλοι που στηρίζουν τον Ολυμπιακό στις χαρές και τις λύπες.

Ο κατάλογος των νεκρών της 8ης Φεβρουαρίου 1981

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16)
Ηλίας Παναγούλης (17)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 -οπαδός της ΑΕΚ)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19)
Νίκος Φίλος (19)
Γιάννης Διαλυνάς (20)
Βασίλης Μάχας (20)
Ευστράτιος Πούπος (20)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23)
Σπύρος Ανδριώτης (24)
Κώστας Καρανικόλας (26)
Μιχάλης Μάρκου (27)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30)
Αντώνης Κουρουπάκης (34)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ