Η Google τιμά την αρχαιολόγο Μέρι Λίκει με το σημερινό της doodle - iefimerida.gr

Η Google τιμά την αρχαιολόγο Μέρι Λίκει με το σημερινό της doodle

Η Google τιμά την αρχαιολόγο Μέρι Λίκει με το σημερινό της doodle
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαν σήμερα γεννήθηκε η αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Μέρι Λικει και η εικόνα της κοσμεί το σημερινό doodle της Google. Η Λίκει γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1913 και ήταν η αρχαιολόγος που ανακάλυψε το πρώτο κρανίο Proconsul, ενός εξαφανισμένου πρωτεύοντος θηλαστικού που πιστεύεται ότι ήταν ο πλησιέστερος πρόγονος των ανθρώπων.

Η Μέρι Λικει, (Μέρι Ντάγκλας Νικόλ) γεννήθηκε στο Λονδίνο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, από πατέρα ζωγράφο, ενώ από τη μεριά της μητέρας της ήταν άμεση απόγονος του διεθνούς φήμης αρχαιολόγου Τζον Φρερ, ο οποίος μεταξύ άλλων πάλεψε και για την κατάργηση της δουλείας.

Η Λικει σπούδασε αρχαιολογία στο Λονδίνο, με καθηγητή τον Μόρτιμερ Γουίλει, με τον οποίο έκανε και την πρώτη της ανασκαφή στο St Albans, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε για τέσσερα χρόνια υπό την επίβλεψη της Ντοροθι Λιντέλ σε ανασκαφές της νεολιθικής εποχής στο Χέμπουρι.

Τα σχέδια της Λίκει για τα εργαλεία της νεολιθικής εποχής τράβηξαν την προσοχή της Γκέρτρουντ Τόμσον, η οποία τα συμπεριέλαβε στο βιβλίο της «The Desert Fayoum», ενώ μέσω της Τομσον, η Μέρι γνώρισε τον αρχαιολόγο και μελλοντικό σύζυγό της Λούις Λίκει, με τον οποίο άρχισαν να δουλεύουν μαζί, ενώ στη συνέχεια παντρεύτηκαν και έκαναν τρεις γιους, από τους οποίους ο Ρίτσαρντ έγινε επίσης ανθρωπολόγος.

Η Μέρι και ο Λούις, παρά τα προβλήματα στον γάμο τους 9αφού ο Λούις αποδείχθηκε αρκετά επιρρεπής στο γυναικείο φύλο) συνέχισαν να δουλεύουν μαζί και ανακάλυψαν σε ανασκαφές το κρανίο Proconsul στην Αφρική στο νησί Ρουσίνγκα τον Οκτώβριο του 1948.

Το 1972 ο Λούις πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ωστόσο η Μέρι συνέχισε να δουλεύει ως αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος στο Ολντουβαι και το Λαετόλι. Εκεί ανακάλυψε απολιθώματα ανθρωποειδών που ήταν ηλικίας πάνω από 3,75 εκατομμυρίων χρονών. Ανακάλυψε επίσης δεκαπέντε νέα είδη άγνωστων ζώων και ένα νέο γένος.

Από το 1976 μέχρι το 1981 η Λικέι και οι συνεργάτες της εργάστηκαν για να αποκαλύψουν ανθρώπινα αποτυπώματα στο μονοπάτι Λαετόλι που είχε δημιουργηθεί από την ηφαιστειακή στάχτη περίπου 3,6 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η Μέρι Λικει πέθανε στις 9 Δεκεμβρίου 1996 σε ηλικία 83 ετών, διάσημη παλαιοανθρωπολόγος, διεθνώς καταξιωμένη, όχι μόνο για τη σημαντική έρευνα που είχε κάνει μόνη της, αλλά και για την πολύτιμη ερευνητική σταδιοδρομία του συζύγου της Λουις Λικει και τις ανακαλύψεις που έκαναν μαζί.

Η Google τιμά την αρχαιολόγο Μέρι Λίκει με το σημερινό της doodle | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ