Η κυβέρνηση επιστράτευσε τους ναυτεργάτες από τα ξημερώματα της Τετάρτης - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση επιστράτευσε τους ναυτεργάτες από τα ξημερώματα της Τετάρτης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δίχως να δώσει περιθώριο στους ναυτεργάτες μέχρι το πρωί της Τετάρτης, οπότε και λήγει η απεργία της ΠΝΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη των ναυτεργατών, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης την απόφαση της κυβέρνησης λέγοντας πως «ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ακτοπλοΐα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, ήταν πολυήμερος και εξαντλητικός».

Ο κ. Μουσουρούλης σημείωσε πως «εκ μέρους της κυβέρνησης καταβλήθηκε, έντιμα και καλόπιστα, κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπούν τα αδιέξοδα, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και να επανέλθει η ομαλότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή ιδιαίτερα των νησιών».

«Πολλά από τα σωματεία των ναυτεργατών αντελήφθησαν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους και ζήτησαν την αναστολή της απεργίας. Δυστυχώς, οριακά επικράτησαν αρτηριοσκληρωτικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις, που δεν επέτρεψαν αυτό να γίνει εφικτό, ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν και πάλι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ενδοχώρα» υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και συμπλήρωσε:

«Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτων των ανωτέρω πλοίων».

Τριγμοί στην κυβέρνηση από την επιστράτευση

Μπορεί η κυβέρνηση να ακολούθησε στους ναυτεργάτες την ίδια τακτική που ακολούθησε στα μέσα μεταφοράς, ωστόσο η Δημοκρατική Αριστερά δηλώνει πως είναι αντίθετη με το μέτρο της επίταξης, όπως μετέδωσε το Mega, καθώς στην Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν αυστηρό το μέτρο και επιμένουν ότι η επιστράτευση δεν είναι η καλύτερη λύση.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου, μιλώντας στον Real FM υποστήριξε πως οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ δεν έδειξε να τον απασχολεί το ενδεχόμενο της επιστράτευσης. «Έχουμε κάνει 31 απεργίες με πολιτική επιστράτευση, δεν βλέπω λόγο για να αλλάξουμε στάση. Πολύ εύκολα λένε την λέξη επίταξη. Πρόκειται για αναγκαστική εργασία που γυρίζει τον τροχό της ιστορίας πολλά χρόνια πίσω», πρόσθεσε ο κ. Τσιμπόγλου.

Με οριακή πλειοψηφία αποφασίστηκε νέα 48ωρη απεργία

Σήμερα οι ναυτεργάτες αποφάσισαν να κρατήσουν για άλλες δύο ημέρες δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, αφού δεν υποχωρούν και συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ολοκληρώθηκε και στην ψηφοφορία που ακολούθησε με ψήφους 8-7 αποφασίστηκε να μην αποπλεύσουν τα πλοία από τα λιμάνια.

Υπενθυμίζεται πως πριν από 2,5 χρόνια στις 29 Νοεμβρίου 2010 η οι ναυτεργάτες είχαν επιστρατευθεί και ωστόσο τον Νοέμβριο του 2012 ο πρωθυπουργός είχε κάνει άρση της πολιτικής επιστράτευσης των πληρωμάτων των πλοίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ