Πρόγραμμα υπολογιστή χρησιμοποιεί ειδήσεις εφημερίδων και προβλέπει το μέλλον - iefimerida.gr

Πρόγραμμα υπολογιστή χρησιμοποιεί ειδήσεις εφημερίδων και προβλέπει το μέλλον

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία νέα μηχανή τεχνητής νοημοσύνης θα μπορεί, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, να παραγάγει πρότυπα μελλοντικών εξελίξεων, «τρεφόμενο» με ειδήσεις από το παρελθόν.

Χρησιμοποιώντας προηγμένες υπολογιστικές τεχνολογίες με σκοπό την κωδικοποίηση δύο δεκαετιών ρεπορτάζ από τους Times της Νέας Υόρκης και από άλλες πηγές, ο ερευνητής της Microsoft Έρικ Χόρβιτζ και η επιστήμων στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ισραήλ Κίρα Ραντίνσκι πιστεύουν πως βρίσκονται κοντά στο να ανακαλύψουν τις αόρατες διασυνδέσεις μεταξύ των γεγονότων του πραγματικού κόσμου και του τι μέλλει γενέσθαι.

Στην ερευνητική τους εργασία, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μέσω της χρήσης ενός συνδυασμού αρχειοθετημένων ειδησεογραφικών αναφορών και σε πραγματικό χρόνο δεδομένων, κατάφεραν να εντοπίσουν συσχετισμούς ανάμεσα σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα (ξηρασία, καταιγίδες) σε ορισμένα μέρη της Αφρικής και σε ξεσπάσματα επιδημιών χολέρας.

Για παραδειγμα, το 1973 οι Times της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν μία σειρά από ειδήσεις σχετικά με φαινόμενα ξηρασίας στο Μπαγκλαντές και μία χρονιά αργότερα αναφορές εμφάνισης χολέρας. Το ίδιο συνέβη στην ίδια χώρα την περίοδο 1983-1984.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αυτό το μοντέλο δεν σημαίνει κατ' ανάγκη πως, για το Μπαγκλαντές, τα φαινόμενα ξηρασίας θα έχουν πάντοτε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα χολέρας. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές της χώρας να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για κάθε αρνητικό ενδεχόμενο.

Παρόμοιες συνδέσεις έχουν εντοπιστεί και στην περίπτωση της Αγκόλα, όπου οι προβλέψεις του συστήματος «έπεσαν μέσα» σε ποσοστό 70% με 90%.

Τέτοιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται διαρκώς στο πεδίο της έρευνας και της επιστήμης: τα νευρωνικά δίκτυα, η χρήση αλγόριθμων αυξητικής μάθησης και άλλες μέθοδοι της τεχνητής νοημοσύνης έχουν βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό στην αποκρυπτογράφηση των πιο πολύπλοκων και μη προβλέψιμων φυσικών και όχι μόνο φαινομένων.

Τώρα, φιλοδοξία των ερευνητών είναι να τροφοδοτήσουν τη μηχανή τους με επιπλέον ποσότητες δεδομένων από το παρελθόν, ακόμη και το απώτατο, για να δουν τι «σενάρια» μπορεί αυτή να δώσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ