Ποιος ήταν ο μυστηριώδης μυστικοσύμβουλος και φίλος του Μιτεράν, Φρανσουά ντε Γκοσούβρ - iefimerida.gr

Ποιος ήταν ο μυστηριώδης μυστικοσύμβουλος και φίλος του Μιτεράν, Φρανσουά ντε Γκοσούβρ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο τελευταίος θάνατος του Μιτεράν» τιτλοφορείται η 4η κατά σειρά ταινία με θέμα τη ζωή του πληθωρικού Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, σε σκηνοθεσία Υβ Ανζελό, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της δημοσιογράφου της Le Monde Ραφαέλ Μπακέ. Μόνο που αυτή τη φορά η ταινία δεν θα εστιάζει αποκλειστικά στον Μιτεράν, αλλά στη μοιραία φιλία του με τον μυστηριώδη μυστικοσύμβουλό του Φρανσουά ντε Γκοσούβρ.

Κατεξοχήν πολιτικός των παρασκηνίων, ο Φρανσουά ντε Γκοσούβρ ήταν αριστοκρατικής καταγωγής, αντιστασιακός κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στέλεχος της γαλλικής αντικατασκοπείας, σύμβουλος μεγάλης εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών, εν συνεχεία στενότατος φίλος και μυστικοσύμβουλοςτου Φρανσουά Μιτεράν, τον οποίο είχε αναλάβει να προμηθεύει περιστασιακές φιλενάδες.

Την 7η Απριλίου του 1994, ο ντε Γκοσούβρ βρέθηκε νεκρός, δίπλα σχεδόν στο προεδρικό γραφείο με τις φήμες να οργιάζουν πως επρόκειτο για δολοφονία, με τους ιατροδικαστές όμως να κάνουν λόγο τελικά για αυτοκτονία.

Έκτοτε, τα σενάρια σχετικά με τα κίνητρα και τις συνθήκες του θανάτου του έχουν γίνει αφορμή για σειρά από έρευνες, στις οποίες γίνονται αναφορές στην ανάμειξη του μεγαλύτερου γιου του Μιτεράν, Ζαν κριστόφ, σε αφρικανικές υποθέσεις, καθώς και στα αρχεία που κρατούσε ο ντε Γκοσούβρ από την εποχή που ήταν σύμβουλος του Μιτεράν σε ζητήματα μυστικών υπηρεσιών, τα οποία ο Μιτεράν φοβόταν πως ο ντε Γκοσούβρ θα χρησιμοποιούσε στα απομνημονεύματα που συνέγραφε, με αποτέλεσμα να τα ζητήσει πίσω προσκρούοντας στην άρνηση του πρώην φίλου και συμβούλου του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ