Λέανδρος Ρακιντζής: Εχω στείλει 2.000 υποθέσεις στον Εισαγγελέα αλλά υπάρχει αρνησιδικία - iefimerida.gr

Λέανδρος Ρακιντζής: Εχω στείλει 2.000 υποθέσεις στον Εισαγγελέα αλλά υπάρχει αρνησιδικία

Λέανδρος Ρακιντζής: Εχω στείλει 2.000 υποθέσεις στον Εισαγγελέα αλλά υπάρχει αρν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμα κινδύνου για τη διαφθορά στην Ελλάδα εκπέμπει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ο οποίος καταγγέλλει αύξηση των περιστατικών διαφθοράς καθώς, όπως αναφέρει κάποιοι προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις περικοπές της... Τρόικα.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η ιστοσελίδα euro2day.gr, ο κ. Ρακιντζής προβαίνει σε σειρά βαρύτατων καταγγελιών με σημαντικότερη αυτή που αναφέρει ότι έχει στείλει -τα τελευταία χρόνια- περισσότερες από 2.000 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη και δεν έχει τελεσιδικήσει καμία, κάτι που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης υποστηρίζει ότι το 2012, έχουν εντοπιστεί -μέσω έλεγχων που πραγματοποιήθηκαν- τεράστια ποσά σε λογαριασμούς υπαλλήλων που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες.

Σημειώνει ότι από τις 2.700 εισερχόμενες καταγγελίες του 2004, οπότε και άρχισε η θητεία του, δέχεται σήμερα περισσότερες από 20.000, πέραν των υποθέσεων που αυτεπαγγέλτως ερευνά η υπηρεσία επιθεώρησης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι διακύβευμα παραμένει: Το αποτέλεσμα, η επιβολή ποινών και η περιστολή της διαφθοράς.

Και σε αυτό το πλαίσιο αποκαλύπτονται τεράστια προβλήματα όπως το ότι:

  • Με τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο (με τον νόμο 4014/2011) του αφαίρεσαν το δικαίωμα έφεσης στις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων. Ετσι, σημειώνει, έχει στηθεί «πλυντήριο» αθωωτικών αποφάσεων για επίορκους υπαλλήλους.
  • Στο ποινικό σκέλος υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης στα δικαστήρια. Έχουν σταλεί 2.000 υποθέσεις στο εισαγγελέα και δεν έχει τελειώσει καμία. Κάνει μάλιστα λόγο για καθυστερήσεις που αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας!
  • Οι ποινές είναι τόσο μικρές ώστε να μη θεωρούνται αποτρεπτικές. Ένας χρόνος φυλακή εξαγοράσιμος είναι περίπου 3 - 3,5 χιλιάδες ευρώ και δεν λειτουργεί αποτρεπτικά.

Ο κ. Ρακιντζής υπολογίζει ότι το κόστος της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς αγγίζει τα 35 δισ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ