«Τρανσέξουαλ» ψάρι αλλάζει φύλο ανάλογα με την ιεραρχία του στο κοπάδι [εικόνες] - iefimerida.gr

«Τρανσέξουαλ» ψάρι αλλάζει φύλο ανάλογα με την ιεραρχία του στο κοπάδι [εικόνες]

Αμφίφυλο ψάρι αλλάζει φύλο ανάλογα με την ιεραρχία του στο κοπάδι [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ψάρι Catalina goby αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα του υποβρύχιου ζωϊκού βασιλείου, που το φύλο του καθορίζεται από την κοινωνική του θέση και τις «ανάγκες» του κοπαδιού μέσα στο οποίο ζει.

Το πορτοκαλί - μπλε εντυπωσιακό ψάρι αποτελεί ένα δημοφιλές και πανάκριβο κατοικίδιο στο εξωτερικό, ωστόσο όταν ζει ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον, δηλαδή στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλάζει φύλο ανάλογα με την κοινωνική του θέση και την ιεραρχία του στο κοπάδι.

Τα Catalina goby δεν είναι από φυσικού τους ερμαφρόδιτα, όμως ανάλογα με τις ανάγκες του κοπαδιού προκρίνουν διαφορετικό φύλο κάθε φορά.

Τα ψάρια αυτά ζουν σε κοπάδια των πέντε συνήθως: ένα αρσενικό για αρχηγός και τέσσερα θηλυκά. Αν όμως το αρσενικό πεθάνει, την θέση του παίρνει το πιο ισχυρό από τα τέσσερα θηλυκά και μετατρέπεται βιολογικά σε αρσενικό. Το ανάποδο ωστόσο (δηλαδή το αρσενικό να γίνει θηλυκό) δε συμβαίνει ποτέ, αφού πρέπει να υπάρχει μόνο ένα αρσενικό σε κάθε κοπάδι, αλλιώς το ισχυρότερο αρσενικό θα εξολοθρεύσει τον αντίπαλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ