Ο ζωγράφος Εντουαρντ Χόπερ ξεπέρασε τον Πικάσο σε διασημότητα [εικόνες] - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

Ο ζωγράφος Εντουαρντ Χόπερ ξεπέρασε τον Πικάσο σε διασημότητα [εικόνες]

Αριθμό ρεκόρ επισκεπτών κατέγραψε η Ενωση Εθνικών Μουσείων της Γαλλίας για την έκθεση του αμερικανού ζωγράφου Εντουαρντ Χόπερ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Ποιός είναι αυτός ο αμερικανός που έγινε από εμμονή ζωγράφος, στις αρχές του περασμένου αιώνα;

Ας σημειωθεί ότι η Εκθεση Χόπερ διήρκησε από τις 20 Οκτωβρίου ως την Κυριακή 3 Ιανουαρίου στο Παρίσι και ξεπέρασε κατά πολύ σε επισκεψιμότητα αντίστοιχες εκθέσεις του διάσημου Ισπανού Πάμπλο Πικάσο.

Ποιός ήταν

Βρισκόμαστε στις αρχές του περασμένου αιώνα στην Αμερική. Ο Έντουαρντ Χόπερ(1882 - 1967) , μεσούσης της εφηβείας αποφασίζει να ασχοληθεί με την ζωγραφική. Το ένστικτο τον σπρώχνει στα χρώματα, τις μπογιές και τα πινέλα. Οι γονείς του έχουν διαφορετική άποψη. Τον παροτρύνουν να ασχοληθεί με την εικονογράφηση που συγγενεύει με την ζωγραφική. Οι γονείς του ενδιαφέρονται περισσότερο για την επαγγελματική του αποκατάσταση. Η εργασία πρέπει να αποδίδει λεφτά.

Ο γιος δεν θα τους χαλάσει το χατίρι. Σπουδάζει εικονογράφηση αλλά στον πρώτο χρόνο τα παρατάει. Το ένστικτο θριαμβεύει. Ξαναγυρνά σε αυτό που αγαπά. Επιστρέφει στην ζωγραφική.

Τον επηρεάζει βαθιά η Ευρώπη

Από το 1906 μέχρι το 1910 ο εκκολαπτόμενος ζωγράφος κάνει τρία ταξίδια στην Ευρώπη. Αναζητά τις καινούριες τάσεις στην τέχνη του. Επηρεάζεται από την τεχνοτροπία ζωγράφων, όπως ο Βελάσκεθ και Γκόγια. Η Ευρώπη τον επηρεάζει πολύ.
Ο Έντουαρντ Χόπερ φιλοτέχνησε το πορτραίτο των ανθρωπίνων σχέσεων της Αμερικής, στην ανατολή του περασμένου αιώνα. Επέμεινε στην μοναξιά και την μελαγχολία που κουβαλούν οι ψυχές των ανθρώπων που παραμένουν ξένοι σε αυτήν την ζωή.

Αδοξη αμερικανική καθημερινότητα

Στο έργο του Έντουαρντ Χόπερ βρίσκει κανείς εμβληματικές εικόνες της Αμερικής του 20ου αιώνα - όχι εκείνες της καταναλωτικής αφθονίας και των ουρανοξυστών, αλλά εικόνες της άδοξης, αθόρυβης καθημερινότητας. Τα πρόσωπα που κατοικούν στους πίνακες του αποπνέουν μιαν αίσθηση μοναξιάς, μια ήσυχη, στεγνή από δάκρυα μελαγχολία.
Είναι βέβαιο ότι επηρεάστηκε από την κινηματογραφική εικόνα, ενώ με τη σειρά του άσκησε επίδραση σε κινηματογραφιστές (ο Χίτσκοκ εμπνεύστηκε το απόκοσμο μοτέλ του Νόρμαν Μπέιτς στο Ψυχώ από πίνακα του Χόπερ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ