Απόστολος Δοξιάδης: O Ευκλείδης έκανε πρόεδρο τον Λίνκολν - iefimerida.gr

Απόστολος Δοξιάδης: O Ευκλείδης έκανε πρόεδρο τον Λίνκολν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με στοιχεία, επιστημονικό υλικό, προβολές ο Απόστολος Δοξιάδης έπεισε το κοινό που τον άκουσε πως ο Ευκλείδης επηρέασε βαθιά την πολιτική και τη ρητορική του αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν.

Κατά τη διάλεξή του στο Μουσείο Μπενάκη την προηγούμενη Παρασκευή ο Απόστολος Δοξιάδης αναφέρθηκε καταρχήν στο γεγονός ότι ο Λίνκολν επί δυο μήνες είχε κλειστεί στο δωμάτιό του μελετώντας τα Στοιχεία του Ευκλείδη. «Από μαρτυρίες της εποχής μαθαίνουμε ότι οι άλλοι κοιμόντουσαν και αυτός διάβαζε με ένα κερί και ψιθύριζε τις αποδείξεις». Ο Απόστολος Δοξιάδης διατείνεται ότι ο Ευκλείδης έδωσε τη βάση και τα εφόδια στον Λίνκολν προκειμένου να φτάσει στην κατάληψη της αμερικανικής προεδρίας. Aνέλυσε χαρακτηριστικά την ομιλια που είχε κάνει στα εγκαίνια του νεκροταφείου για τους πεσόντες του αμερικανικού εμφυλίου χρησιμοποιώντας μόνο 271 λέξεις. Ο Απόστολος Δοξιάδης κατέληξε λέγοντας: « Στους πολιτικούς θα πρότεινα να διαβάσουν Λίνκολν, είναι μάταιο να διαβάσουν Ευκλείδη, αλλά είναι σημαντικό να μελετήσουν τις ομιλίες του Λίνκολν». Πρόσθεσε ότι ο Ευκλείδης είναι το δεύτερο βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετά την Βίβλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ