Άνγκελα Μέρκελ: Να σώσω το ευρώ ή το κόμμα; - iefimerida.gr

Άνγκελα Μέρκελ: Να σώσω το ευρώ ή το κόμμα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανάμεσα στο δίλημμα, εάν πρέπει να σώσει το ευρώ ή να σώσει το κόμμα της, βρίσκεται η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που στη Γερμανία, έχει ξεσπάσει «πόλεμος απόψεων» ανάμεσα στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πρασίνους για το θέμα της αντιμετώπισης χρέους στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει στο σημερινό δημοσίευμα του το Bloomberg, «ως αρχηγός του μεγαλύτερου και πλουσιότερου κράτους- μέλους της ευρωζώνης, η Μέρκελ έχει τη δύναμη να σταματήσει την κρίση. Δεδομένης όμως, της πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία, έχει λίγα κίνητρα για να προχωρήσει στις τολμηρές κινήσεις που απαιτούνται».

«Η Μέρκελ θα πρέπει να βρει τη μέση οδό. Για παράδειγμα θα μπορούσε να θεωρήσει μια εκδοχή της πρωτοβουλίας της Βιέννης, στην οποία ιδιώτες πιστωτές συμφωνήσουν να αγοράζουν νέα ελληνικά ομόλογα, όταν τα ήδη υπάρχοντα ωριμάσουν», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Παρ όλα αυτά, μια τέτοια συμφωνία, θα είναι αδύνατον να ηρεμήσει τις αγορές, «οι επενδυτές θα εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις στις τράπεζες εάν η Ελλάδα παραλείψει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Και ακόμα πιο σημαντικότερο, η Μέρκελ θα χάσει την ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη στην ευρωζώνη».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας, Φράνκ Σέφλερ, προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την ώρα που οι Γερμανοί Πράσινοι ζητούν αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Σέφλερ, ο οποίος αποτελεί και μέλος του Επιτροπής Οικονομικών, είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους όπως επίσης και με τις επιπρόσθετες βοήθειες δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα.

«Η μείωση του χρέους δεν θα είχε αυτή τη στιγμή κανένα αποτέλεσμα για τη χώρα. Αύριο θα υπήρχαν κι άλλα χρέη και τα προβλήματα θα παρέμεναν τα ίδια», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι η έξοδος από την νομισματική Ένωση, αποτελεί προσωπική απόφαση των Ελλήνων και θα είχε τη στήριξη της Γερμανίας, «αυτό δεν θα ήταν η καταστροφή του ευρώ, αλλά αυτό θα σώσει το ευρώ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι γερμανοί πράσινοι, οι οποίοι στηρίζουν την άποψη του γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προτείνουν αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών .

«Το βάρος του χρέους είναι τόσο μεγάλο, ώστε δεν υπάρχει καμία προοπτική, εάν δεν μειωθεί αυτό το επίπεδο χρέους μέσω μιας αναδιάρθρωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος των πρασίνων, Γκέρχαρτ Σικ σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ παράλληλα πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης τραπεζών το οποίο θα στηρίξει εκείνες τις τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εξαιτίας της αναδιάρθρωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ