Μόνιμη πηγή εσόδων τα ακίνητα -Αυξημένος ο στόχος κατά 1.230% μέσα σε 6 χρόνια - iefimerida.gr

Μόνιμη πηγή εσόδων τα ακίνητα -Αυξημένος ο στόχος κατά 1.230% μέσα σε 6 χρόνια

Μόνιμη πηγή εσόδων τα ακίνητα -Αυξημένος ο στόχος κατά 1.230% μέσα σε 6 χρόνια
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ως τη... χήνα με τα χρυσά αυγά θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς τα ακίνητα, καθώς ειδικά τη τελευταία 4ετία έχουν αναδειχθεί ως το πλέον ασφαλές μέσο άντλησης εσόδων. Με την προσοχή να στρέφεται μοιραία στη σύσκεψη της Τετάρτης, όπου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το Ενιαίο Τέλος, δεν μπορεί κανείς παρά να μείνει άφωνος διαπιστώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων κατά 380% σε σχέση με τις προβλέψεις του 2010 και κατά 1.230% σε σχέση με το 2007!

Το 2007 που ήταν η τελευταία χρονιά επιβολής του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, είχαν προϋπολογιστεί 238 εκατ. ευρώ. Το 2008, πρώτη χρονιά του ΕΤΑΚ, το υπουργείο Οικονομικών είχε προϋπολογίσει 900 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 στο διαφοροποιημένο ΕΤΑΚ προστέθηκε η έκτακτη εισφορά επί της ακίνητης περιουσίας, με το πήχη των προσδοκιών να ανεβαίνει στο 1,530 δισ ευρώ. Το 2010, πρώτη χρονιά εφαρμογής του ΦΑΠ, στον Προϋπολογισμό εγγράφηκε πρόβλεψη 660 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, το 2012, ήρθε το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών με πρόβλεψη εσόδων 2,9 δισ ευρώ και προστέθηκε στα βάρη των ακινήτων από τον ΦΑΠ ύψους 540 εκατ. ευρώ. Από το 2013, το ΕΕΤΗΔΕ μονιμοποιείται και ενοποιείται με τον ΦΑΠ, με πρόβλεψη 3,2 δισ ευρώ.

Το 2013 αποτελεί σε κάθε περίπτωση βαρόμετρο καθώς το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά θα επιχειρήσει να εισπράξει και το Έκτακτο Τέλος και τον ΦΑΠ της διετίας 2011- 2012 αλλά και τις πρώτες δόσεις του νέου Ενιαίου Τέλους.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, αυτό που θα κρίνει τις όποιες επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις σε σχέση με τα ισχύοντα, πέρα από τη πρόβλεψη αφορολογήτου αλλά και τη κλιμάκωση των συντελεστών του Ενιαίου Τέλους, είναι οι αντικειμενικές αξίες, οι οποίες πρόκειται να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Οι αντικειμενικές είναι πλέον σε υψηλότερα επίπεδα των εμπορικών κυρίως στις ακριβές περιοχές Αττικής όπως το Ψυχικό και η Βουλιαγμένη, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Πάτρα και η Χαλκίδα. Αντιθέτως, παραμένουν χαμηλότερες από τις εμπορικές, στις αποκαλούμενες "λαϊκές" γειτονιές όπως το Περιστέρι, το Ίλιον, το Πέραμα, σε Κρήτη και Κυκλάδες και πολύ περισσότερο στα αγροτεμάχια και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω, θα συμπαρασύρει 20 φόροι στα ακίνητα, όπως το Τεκμήριο ιδιοκατοίκησης, τους φόρους κατοχής (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, ΤΑΠ), τους φόρους επί της αγοράς, το ύψος του ΦΠΑ για την αγορά νεόδμητου, τους φόρους κληρονομιών- γονικών παροχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ