Πάνω από 1.400 μετανάστες έχουν πνιγεί φέτος στη Μεσόγειο - iefimerida.gr

Πάνω από 1.400 μετανάστες έχουν πνιγεί φέτος στη Μεσόγειο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότεροι από 1.400 μετανάστες και αιτούντες άσυλο από χώρες της Βορείου Αφρικής που κατευθύνονταν προς τις ακτές της Νότιας Ευρώπης έχουν πνιγεί από την αρχή του έτους στη Μεσόγειο, αναφέρει ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ και καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σεβασθούν την θεμελιώδη αρχή με βάση την οποία απαιτείται η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα.

Στο δράμα των προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να φθάσουν με ψαρόβαρκες και ακατάλληλα πλοιάρια στην Ευρώπη, αναφέρθηκε σε σημερινή του παρέμβαση ο Επίτροπος Χάμαρμπεργκ.

Άλλο ένα πλοίο που μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα και τουλάχιστον 150 άνθρωποι πνίγηκαν, ενώ άλλοι επιβάτες διασώθηκαν από την ακτοφυλακή της Τυνησίας, επισήμανε ο Επίτροπος και υπενθύμισε ότι τον Μάιο περίπου 600 άτομα πνίγηκαν σε παρόμοιες τραγωδίες.

Συνολικά, από τις αρχές του χρόνου, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή οι ψαρόβαρκες που τους μετέφεραν στην Ευρώπη ανατράπηκαν στη θάλασσα, πρόσθεσε ο κ. Χάμαρμπεργκ.

Στην παρέμβασή του ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι διογκώνεται επικίνδυνα το φαινόμενο των ανθρώπων που προσπαθούν, με βάρκες κι άλλα πλοιάρια να φθάσουν στην Νότια Ευρώπη, εξαιτίας του πολέμου στη Λιβύη και κάνει έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην διαχείριση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης.

Μέχρι σήμερα, υποστήριξε ο κ. Χάμαρμπεργκ, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν όλες τις ευθύνες τους και η σιωπή και η παθητικότητα τους δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η Ευρώπη κάνει σαφώς λάθος όταν ασχολείται περισσότερο με το να εμποδίζει τους μετανάστες να φθάσουν στις ακτές της παρά με το να σώσει τις ζωές τους, καταλήγει ο Επίτροπος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ