Μέλος ακροαριστερής οργάνωσης ο καμικάζι στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αγκυρα - iefimerida.gr

Μέλος ακροαριστερής οργάνωσης ο καμικάζι στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αγκυρα

Μέλος ακροαριστερής οργάνωσης ο καμικάζι στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αγκυρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην άκρα αριστερά αποδίδουν οι τουρκικές αρχές τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Παρασκευή στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Τούρκος φρουρός και να τραυματιστεί σοβαρά μία γυναίκα.

Η επίθεση έγινε στις 13:14 τοπική ώρα, σε μια πλαϊνή είσοδο της πρεσβείας, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ. Ο δράστης ανατινάχτηκε στην εξωτερική πλευρά του προθαλάμου της εισόδου, σκοτώνοντας τον φρουρό και μία γυναίκα ενώ δύο Τούρκοι υπάλληλοι της πρεσβείας που βρίσκονταν στο εσωτερικό τραυματίστηκαν ελαφρά.

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο καμικάζι ήταν μέλος μιας παράνομης αριστερής οργάνωσης», πρόσθεσε ο Γκιουλέρ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αστυνομία από την πλευρά της, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV, ανέφερε ότι ο δράστης ονομαζόταν Ετζεβίτ Σανλί και ανήκε στο ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C). Η οργάνωση αυτή έχει διαπράξει πολλές επιθέσεις στην Τουρκία από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το DHKP-C θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 11 Σεπτεμβρίου είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή ενός αστυνομικού στην Κωνσταντινούπολη.

Η σημερινή επίθεση έγινε λίγες ημέρες αφότου η τουρκική αστυνομία συνέλαβε, στις 18 Ιανουαρίου, 85 άτομα που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της οργάνωσης αυτής. Συμπίπτει επίσης με την πρόσφατη ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Το DHKP-C τάσσεται ανοιχτά κατά του ΝΑΤΟ και «του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

«Ασφαλώς λυπούμαστε πολύ, χάσαμε έναν από τους Τούρκους φρουρούς μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Φράνσις Ρικαρντιόνε, χαρακτηρίζοντας το θύμα «ήρωα». Σημείωσε ότι το κτίριο της πρεσβείας περιφρουρείται και, απευθυνόμενος στις τουρκικές αρχές, τόνισε: «Αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς χάρη στις ενέργειές σας (...). Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε από κοινού την τρομοκρατία».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι η γυναίκα που τραυματίστηκε είναι η δημοσιογράφος Ντιντέμ Τουντζάι που καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ για λογαριασμό του καναλιού NTV. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές η Τουντζάι έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα.

Από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν ζημιές στο εσωτερικό της πρεσβείας η οποία βρίσκεται στην ίδια περιοχή όπου στεγάζονται και οι περισσότερες διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών στην Αγκυρα.

Ο Αχμέτ Μέτε, ο οποίος εργάζεται για μια ασφαλιστική εταιρεία και βρισκόταν σε απόσταση 100 μέτρων από το σημείο της έκρηξης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ήταν σαν σεισμός». «Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι έρχονται εδώ για να κάνουν αίτηση για χορήγηση βίζας. Εδώ και χρόνια η ζώνη αυτή φυλάσσεται καλά. Στο δρόμο αυτό υπάρχουν τρία οδοφράγματα», εξήγησε.

Μόλις έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε επίθεση στην πρεσβεία ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν, υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη «να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο».

Το 2008 είχε δεχτεί επίθεση το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, τρεις άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον του φυλακίου της κεντρικής εισόδου του κτιρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις αστυνομικοί. Οι δράστες, που συνδέονταν με ισλαμιστικά κινήματα, σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ