Η φωτογραφία που «νίκησε» τον πόλεμο του Βιετνάμ - iefimerida.gr

Η φωτογραφία που «νίκησε» τον πόλεμο του Βιετνάμ

Η φωτογραφία που «νίκησε» τον πόλεμο του Βιετνάμ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν 1 Φεβρουαρίου του 1968, όταν ο φωτογράφος του Associated Press Έντι Άνταμς, «έπιασε» με τον φακό του την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός Βιετκόνγκ αντάρτη από τον αρχηγό της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ.

Η φωτογραφία αυτή, θεωρείται από πολλούς ότι φούντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ για τον πόλεμο του Βιετνάμ, μιας πολεμικής επιχείρησης η οποία είχε το ιδεολογικό πρόσχημα της «αναχαίτισης» του κομμουνισμού, στην ουσία όμως ήταν μια επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ που έληξε αποτυχημένα.

Στην φωτογραφία, εικονίζεται ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετναμ ο στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, τη στιγμή που εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ Νκουγιέν Βαν Λεμ. Ο Λόαν, ισχυρίστηκε ότι η εκτέλεση έγινε εν βρασμώ ψυχής από αγανάκτηση, καθώς λίγο νωρίτερα ο Λεμ με άλλους Βιετκόνγκ, σκότωσαν πολλούς αστυνομικούς μαζί και μέλη της οικογένειας του. Οι δημοσιογράφοι επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του, αλλά -μαζί με την Ιστορία- δεν συγχώρεσαν ποτέ την πράξη του.

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και αμέσως έγινε το σύμβολο της βαρβαρότητας και των στυγνών εγκλημάτων του Πολέμου του Βιετνάμ. Η εικόνα των Αμερικανών αμαυρώθηκε ενώ οι κινητοποιήσεις ήταν τεράστιες. Ο αμερικανικός λαός αυτή την φορά δεν πίστεψε την ιστορία της «κομμουνιστικής απειλής»,σε μια χώρα όπου συμπατριώτες διέπραξαν φριχτά και αποτρόπαια εγκλήματα ο ένας εναντίον του άλλου.

Ορισμένες χλιαρές δικαιολογίες, ανέφεραν ότι ο Βιετκόνγκ αντάρτης δεν μπορούσε να θεωρηθεί αντάρτης λόγω μη ένταξης στην Σύμβαση της Γενεύης, ενώ ο ίδιος ο φωτογράφος Έντι Άνταμς ο οποίος το 1969 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το καλύτερο φωτορεπορτάζ υπερασπίστηκε τον στρατηγό,δηλώνοντας στο περιοδικό TIME ότι: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν».

Αναμφισβήτητα, ο πόλεμος του Βιετνάμ αποτελεί την κορύφωση μιας πολιτικής που επεκτάθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τις Δυτικές και τις «Κομμουνιστικές» δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να μοιράσουν τον κόσμο κατά πως ήθελαν. Τα αποτελέσματα: Ο τραγικός Εμφύλιος στην Ελλάδα, ο Πόλεμος της Κορέας, το Βιετνάμ κτλ, επιχειρήσεις που χώρισαν τους ανθρώπους σε «εθνικόφρονες» και «κομμουνιστές» και τους οδήγησαν στο να πάρουν τα όπλα ο ένας εναντίον του άλλου, πιστεύοντας ότι υπηρετούσαν την χώρα τους, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ