Ποιός είναι ο Χαράλαμπος Βάρδης, του υπερ-χλιδάτου ξενοδοχείου «Πεντελικόν», που βρέθηκε με χειροπέδες για χρέη [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποιός είναι ο Χαράλαμπος Βάρδης, του υπερ-χλιδάτου ξενοδοχείου «Πεντελικόν», που βρέθηκε με χειροπέδες για χρέη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Χαράλαμπος Βάρδης είναι ομογενής από το Σίδνεϊ Αυστραλίας, όπου είχε αλυσίδα με εστιατόρια. Κέρδισε πολλά και όνειρό του ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπως και έκανε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στόχος του ήταν να μπει στην αγορά των πλούσιων και ισχυρών οικογενειών των βορείων προαστίων.

Χειροπέδες του πέρασε χθες η Αστυνομία στον ιδιοκτήτη του γνωστού ξενοδοχείου «Πεντελικόν» για χρέη προς το ΙΚΑ. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στην Κηφισιά και κατηγορείται για μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ ύψους 259.916,8 ευρώ.

Πώς πήρε το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν

Το 1984 το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν έγινε δικό του και ο Χαράλαμπος Βάρδης άρχισε να γράφει το δεύτερο μέρος της ιστορίας του. Το πρώτο μέρος είχε γραφτεί τη δεκαετία του 1930. Η οικοδόμηση του ξενοδοχείου άρχισε το 1924 και εγκαινιάστηκε τρία χρόνια αργότερα. Η τελετή εγκαινίων έγινε το 1927 και η πολυτέλειά του το καθιέρωσε ως ξενοδοχείο των υψηλών φιλοξενουμένων.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονταν κορυφαίοι πολιτικοί όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και πολλοί διανοούμενοι για τους οποίους αποτελούσε καθημερινό σημείο συνάντησης.

Ξενοδοχείο Πεντελικόν

Το Πεντελικόν βρίσκεται στην αγκαλιά μιας κατάφυτης έκτασης 11 στρεμμάτων στο μαγευτικό Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Μέσα στο μοναδικό αυτό φυσικό περιβάλλον, το Πεντελικόν προβάλλει με τη συναρπαστική νεοκλασική αρχιτεκτονική του, συνδυάζοντας την ομορφιά, την πολυτέλεια και τη χαλάρωση με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Γράφει η ιστοσελίδα του ξενοδοχείου:

«Tο 1984 το Πεντελικόν περνά στην ιδιοκτησία της οικογένειας Βάρδη, ομογενούς από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, που αναλαμβάνει με σεβασμό και μεράκι να τιμήσει την ιστορία του ξενοδοχείου, να διαφυλάξει την κλασική του αξία, αναπτύσσοντας παράλληλα και διακριτικά τις πιο σύγχρονες ανέσεις για τους έμπειρους επισκέπτες του.

Από το 1927 έως και σήμερα, το Πεντελικόν έχει φιλοξενήσει διάσημους καλλιτέχνες, επιφανείς δημοσιογράφους, διακεκριμένα ονόματα της τέχνης και της πολιτικής, εστεμμένους βασιλείς, καθώς και άλλους απαιτητικούς ταξιδιώτες.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα με τα 4 νεοκλασικά κτίσματα, μέσα στον κατάφυτο κήπο των 3.500 τ.μ., προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και παροχών, που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες κάθε φιλοξενουμένου, είτε για χαλάρωση και ψυχαγωγία είτε για επαγγελματικούς σκοπούς. Ο συνδυασμός των αναβαθμισμένων υπηρεσιών, της πλούσιας επιλογής παροχών και της μοναδικής τοποθεσίας υπερβαίνει τις προσδοκίες των επισκεπτών.
To Πεντελικόν βρίσκεται στην καρδιά του επιχειρησιακού κόσμου, της επώνυμης πολυτέλειας και της αθηναϊκής νυκτερινής ζωής, τοποθεσία ιδανική για να απολαύσει κανείς τη σύγχρονη πόλη και την πολιτιστική της κληρονομιά, εκδρομές και αξιοθέατα, κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, ατμοσφαιρικά τοπία, καθώς και επώνυμες αγορές στο εξαιρετικό εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς.

Επαύλεις και πύργοι

Στην Κηφισιά, με τις πολυτελείς επαύλεις και τους επιβλητικούς πύργους, την πιο αριστοκρατική περιοχή εξοχικών κατοικιών, ξεκίνησε το 1924 η οικοδόμηση του Πεντελικόν.

Η αίσθηση που προκάλεσαν τα εγκαίνιά του το 1927 και η πολυτέλειά του, το καθιέρωσαν ως ξενοδοχείο υψηλών φιλοξενούμενων που ανάμεσά τους συγκαταλέγονταν κορυφαίοι πολιτικοί, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και πολλοί διανοούμενοι για τους οποίους αποτελούσε καθημερινό σημείο συνάντησης.

Το 1984 αναγεννήθηκε εκ θεμελίων. Διατηρώντας την ιστορική του μεγαλοπρέπεια και τα σημαντικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία, μεταμορφώθηκε σε υποδειγματικό ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Το Πεντελικόν στη νέα του πορεία, μέσω του κλασσικού ιστορικού του προφίλ, παρουσιάζεται σύγχρονο και ανανεωμένο, εξακολουθώντας να αποτελεί σημείο αναφοράς κύρους και ποιότητας.

Τι είναι το Κτήμα Πεντελικόν

Μαζί με το ξενοδοχείο η εταιρεία κατέχει και το Κτήμα Πεντελικόν σε καταπράσινη έκταση 32 στρεμμάτων στην Βαρυμπόμπη, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συνέδρια και γάμοι.

Η ιστοσελίδα γράφει:

«To Κτήμα μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους κοινωνική και επαγγελματική εκδήλωση όπως γάμους, βαφτίσεις , cocktail parties ή επαγγελματικές συναντήσεις, πάντα με τον πλέον εντυπωσιακό και καλόγουστο τρόπο.
Σε κάθε περίσταση, το Κτήμα Πεντελικόν είναι η απόλυτη επιλογή διότι διαπνέεται από τις αξίες και την ανώτερη αισθητική που αντιπροσωπεύει το όνομα Πεντελικόν.

Εκτός από τις δύο πολυτελείς αίθουσες, τους απέραντους κήπους και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το Κτήμα διαθέτει άνετο parking και δύο πολυτελείς σουίτες για ξεχωριστές στιγμές».

Το 2009 αρχίζει η πτώση

Παρά την «αίγλη» που χαρακτήριζε το ξενοδοχείο και τους επισκέπτες του, το «Πεντελικόν» από το 2009 άρχισε να βαδίζει στο δρόμο της πτώσης. Περικοπές σε μισθούς των εργαζομένων, χρέη, ανεξόφλητες επιταγές, μείωση των κρατήσεων από σταθερούς μάλιστα πελάτες με φόντο την οικονομική κρίση ήταν το σκηνικό της κατάστασης που επικρατούσε στο ξενοδοχείο.

Μάλιστα, ο κ. Βάρδης είχε καταθέσει αίτηση εξόδου από τις διατάξεις του άρθρου 99 για την εταιρεία «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΒΑΡΔΗΣ Α.Ε.», τον Ιούλιο του 2010. Οι υποχρεώσεις απέναντι στην τράπεζα η οποία είχε υποθηκεύσεις και προσημειώσεις επί των ακινήτων της εταιρείας εξυπηρετούνταν κανονικά για αυτό ζητήθηκε και η έξοδος από το άρθρο 99.

Οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης Α.Ε. το 2010 είχαν υποχρεώσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, για τις οποίες έχουν υποθηκευθεί ακίνητα του ομίλου και πρόσθετα δάνεια που απαιτήθηκαν, για να δημιουργηθούν τα τρία εστιατόρια που λειτουργεί στη μαρίνα Φλοίσβου. Στην «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΒΑΡΔΗΣ Α.Ε.» πέραν του ξενοδοχείου ανήκει και το Κτήμα Πεντελικόν στη Βαρυμπόμπη. Άλλες δραστηριότητες του Ομίλου Βάρδη όπως η αλυσίδα Eric Kayser δεν εντάσσονται στην εν λόγω εταιρεία.

Είναι η δεύτερη φορά που συλλαμβάνεται

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου-θρύλου είχε πιαστεί στα δίχτυα της Οικονομικής Αστυνομίας για μη απόδοση φόρων προς το Δημόσιο. Τη σύλληψη είχαν πραγματοποιήσει οι αστυνομικοί του τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών αξιωματικών, το ύψος της οφειλής του 68χρονου από μη απόδοση ΦΠΑ, για τη φορολογική περίοδο από 01-01-2011 έως 30-04-2011, έφτανε τα 85.457,12 ευρώ, ενώ κατά τη φορολογική περίοδο από 01-03-2011 έως 30-04-2011, ο επιχειρηματίας φαίνεται πως δεν είχε αποδώσει Φ.Ε.Ε. ύψους 1.995,24 ευρώ.

Βίντεο με βιοπραγίες

Το 2012 έκανε το γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο που έδειχνε τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Πεντελικόν Χαράλαμπο Βάρδη να επιτίθεται τουλάχιστον τρεις φορές σε εργαζόμενους που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή 21/10/2012, κατά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του ξενοδοχείου οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 8/2 - μαζί με το συνδικάτο Επισιτισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων και την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς.

Η πολιτική και επιχειρηματική ιστορία του «Πεντελικόν»

Το «Πεντελικόν» ήταν πάντα ο χώρος συνάντησης των «μεγάλων» οικογενειών της Αθήνας. Tο 1984 το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν ήρθε στην ιδιοκτησία του κ. Βάρδη, ο οποίος όταν απέκτησε το ξενοδοχείο, το έκανε συνώνυμο της πολυτελείας. Το «Πεντελικόν» έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα -πέρα από την κοινωνία των βορείων προαστίων- το 1990.

Το Νοέμβριο η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε στο «Πεντελικόν» για να εκλέξει τον πρώτο γραμματέα του κόμματος. Τότε η Μελίνα Μερκούρη, οι Θόδωρος Πάγκαλος, Κώστας Λαλιώτης και Κώστας Σημίτης προόριζαν για την θέση τον Παρασκευά Αυγερινό και βρίσκονταν σε σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ σε δραματικούς τόνους είχε δηλώσει από το ξενοδοχείο: «Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Η πρότασή μου για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος».

Το «Πεντελικόν» ωστόσο εκτός από σημείο συνάντησης πολιτικών ήταν και «καταφύγιο» παραγόντων του ποδοσφαίρου. Στο «Πεντελικόν» έφερε το 2002 ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης τον Μπάγεβιτς και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας έκαναν πορεία έξω από το ξενοδοχείο.

Υπήρξε δε τόπος μυστικών συναντήσεων παραγόντων ΕΠΟ και ΕΠΑΕ. Στο Πεντελικόν αποφασίστηκε μάλιστα η σύσταση της Super Λίγκα επί προεδρίας του κ. Λυκουρέζου. Στο ίδιο ξενοδοχείο η οικογένεια Βαρδινογιάννη είχε συζητήσεις με παίκτες αλλά και με τους αδελφούς Γιαννακόπουλου για τον Παναθηναϊκό.

Επίσης στις αρχές 2008 ο Ανδρέας Βγενόπουλος έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης στο ιστορικό ξενοδοχείο, όπου εξέφρασε την πρόθεση να αποκτήσει τα ηνία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Τέλος, στο «Πεντελικόν» το Νοέμβριο του 2009 έγινε και το δείπνο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τα στελέχη της Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ