Αυτός είναι ο άνθρωπος που είχε προβλέψει πριν από 40 χρόνια την εκλογή Ομπάμα - iefimerida.gr

Αυτός είναι ο άνθρωπος που είχε προβλέψει πριν από 40 χρόνια την εκλογή Ομπάμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πίσω στη δεκαετία του 1970, η ιδέα ότι στην πολυθρόνα του Προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσε να καθίσει αφροαμερικανός αποτελούσε φαντασιοκοπία.

Και παρ' όλο που ο νόμος περί αστικών/πολιτικών δικαιωμάτων είχε θεσπιστεί μόλις το 1964 και η Βουλή των Αντιπροσώπων αριθμούσε μόνο 10 μέλη (η αμερικανική Γερουσία είχε μόνο έναν), το ενδεχόμενο μαύρου προέδρου φάνταζε ακόμη επιστημονική φαντασία.

Ωστόσο, υπήρξε κάποτε ένας άνθρωπος που το έτος 1970 είχε προβλέψει ότι μέχρι το 2000 η εκλογή μαύρου προέδρου θα ήταν πραγματικότητα.

Πρόκειται για τον ακτιβιστή των ατομικών δικαιωμάτων Ρόι Ουίλκινς, του οποίου η πρόβλεψη καταγράφηκε σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1970, σε επιμέλεια Ίρβιν Φαλκ, με τίτλο Προφητεία για το έτος 2000, το οποίο περιείχε μελλοντολογικές ιδέες ενός μεγάλου αριθμού σπουδαίων ανθρώπων της εποχής. Εκείνη την περίοδο, ο Ουίλκινς ήταν επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης για την Προώθηση των Έγχρωμων Ανθρώπων των ΗΠΑ (NAACP).

Ακολουθεί τα επίμαχα αποσπάσματα από το βιβλίο:

«Θεωρώ πως, αν μας το επιτρέψει η πρόοδος στις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ λευκών και μαύρων, μέχρι το 2000 θα έχουμε μεγαλύτερη ενότητα ανάμεσα στις φυλές. Πιστεύω πως θα εξελιχθούμε. Δεν θα αφομοιωθούμε, αλλά θα έχουμε ο καθένας τη δική του ξεχωριστή συμβολή.

Μας πήρε σχεδόν 200 χρόνια για να εκλέξουμε καθολικό πρόεδρο και πιθανώς να μας πάρει μερικά ακόμη για να δούμε να εκλέγεται κάποιος Εβραίος.

Μαύρο πρόεδρο φυσικά και θα εκλέξουμε. Δεν το θεωρώ ανέφικτο ούτε μακρινό. Δεν πρόκειται να μας πάρει 200 χρόνια, ούτε καν 100, αλλά πολύ λιγότερα. Η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα απ' ό,τι νομίζουμε».

Ο Ρόι Ουίλκινς πέθανε το 1981, μην έχοντας την ευκαιρία να δει τον Μπαράκ Ομπάμα να εκλέγεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος του έθνους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ