Η απόλυτη διαφθορά: Ο Μαριάνο Ραχόι έπαιρνε μισθό από χορηγούς! - iefimerida.gr

Η απόλυτη διαφθορά: Ο Μαριάνο Ραχόι έπαιρνε μισθό από χορηγούς!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαστάσεις που απειλούν ακόμη και την επιβίωση της κυβέρνησης παίρνει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ισπανία αφού η εφημερίδα «Ελ Παΐς» αποκαλύπτει ότι το κυβερνών κόμμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έπαιρναν πακτωλό χρημάτων επί χρόνια.

Η Ελ Παΐς δημοσίευσε χθες στοιχεία ότι το Λαϊκό Κόμμα μεταβίβαζε μυστικά πληρωμές από χορηγούς προς τον Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και άλλα ηγετικά στελέχη. Υπό τον τίτλο «Τα μυστικά χαρτιά του Μπάρθενας» (ταμίας του Λαϊκού κόμματος ως το 2009) η εφημερίδα δημοσιεύει χειρόγραφους λογαριασμούς των τελευταίων είκοσι ετών που δείχνουν ότι επί 11 χρόνια ο Μαριάνο Ραχόι έπαιρνε 25.200 ευρώ ετησίως, με πληρωμές που γίνονταν κάθε τρεις με έξι μήνες.

Ο ισπανός Πρωθυπουργός και το Λαϊκό Κόμμα διαψεύδουν το δημοσίευμα. Η Ελ Παίς αναφέρει ότι οι λογαριασμοί αυτοί δείχνουν «δωρεές» από εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικές, προς το Λαϊκό Κόμμα καθώς και τακτικές πληρωμές χιλιάδων ευρώ σε ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Το σκάνδαλο αυτό είναι μεγάλων διαστάσεων και έρχεται να πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία του 57χρονου Ραχόι την ώρα που η Ισπανία βυθίζεται στην οικονομική κρίση και στην ύφεση.

Ο εν λόγω Λουίς Μπάρθενας ενεπλάκη στο σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία με 22 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναφέρθηκε από τις Αρχές που έχουν αναλάβει τις έρευνες και τις διώξεις στην υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται επίσης δεκάδες επιχειρηματίες και στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο των ερευνών που έχουν αρχίσει από το 2009 εταιρείες δωροδοκούσαν αξιωματούχους προκειμένου να κερδίσουν συμβόλαια. Ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ που ερευνά την υπόθεση των σκοτεινών κονδυλίων του Λαϊκού Κόμματος εδώ και 4 χρόνια με τις νέες αποκαλύψεις της Ελ Παίς ζήτησε να εξεταστούν τα νέα στοιχεία και αν χρειαστεί να ξεκινήσει νέα έρευνα. Από την πλευρά του το Λαϊκό Κόμμα ζήτησε την εξέταση των λογιστικών του βιβλίων από ανεξάρτητη αρχή.

Οι Ισπανοί, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, σε ποσοστό 96% πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη στην πολιτική ζωή της χώρας καθώς υπάρχει και δικαστική έρευνα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από τον σύζυγο της κόρης του βασιλιά Χουάν Κάρλος Ινιάκι Ουρδαγκάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ