Τα «κουφάρια» της Χούντας προκαλούν τις αντιδράσεις των κομμάτων

Tα θλιβερά έως και ανατριχιαστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην κηδεία του αμετανόητου χουντικού Νικόλαου Ντερτιλή ξύπνησαν μνήμες άλλων εποχών στην ελληνική κοινωνία και δημιούργησαν νέο έδαφος αντιπαράθεσης ανάμεσα στα Κοινοβουλευτικά κόμματα.

Τα φιλοχουντικά συνθήματα, οι προκλητικές δηλώσεις του μητροπολίτη Αμβρόσιου και, βέβαια, οι «μπαλοθιές» ορισμένων από τους συγκεντρωμένους νοσταλγούς του πραξικοπηματία Ντερτιλή, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία του 20χρονου φοιτητή Μυρογιάννη έξω από το Πολυτεχνείο έφεραν την οργισμένη αντίδραση των περισσότερων κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής η οποία επέλεξε να κάνει λόγο για «παρασημοφορημένο Στρατηγό», παρά το γεγονός ότι έπειτα από δικαστική απόφαση ο Ντερτιλής είχε απαλλαχθεί από όλα του τα αξιώματα και ήταν ένας απλός στρατιώτης.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε απαράδεκτο γεγονός την μετατροπή της κηδείας σε «show της ακροδεξιάς, χουντικών σταγονιδίων και νεοναζιστικών στοιχείων» τονίζοντας ότι έχουν βρει καταφύγιο στην Χρυσή Αυγή.

Η Ιπποκράτους προσθέτει, ακόμη, ότι οι πυροβολισμοί και οι δηλώσεις του μητροπολίτη Αμβρόσιου δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις που έχει διατυπώσει το κόμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η μετατροπή της κηδείας του ισοβίτη χουντικού Νικόλαου Ντερτιλή σε show της ακροδεξιάς, χουντικών σταγονιδίων και νεοναζιστικών στοιχείων, που στις ημέρες μας έχουν βρει καταφύγιο στην Χρυσή Αυγή, είναι ένα απαράδεκτο γεγονός που όλος ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να καταδικάσει.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι οι πυροβολισμοί και τα έκτροπα που σημειώθηκαν με την παρουσία βουλευτών της ΧΑ και την στήριξη του Μητροπολίτου και κήρυκα του μίσους Αμβρόσιου, δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγείλει, για την ανάγκη αντιμετώπισης του νεοναζισμού και της βίας της ακροδεξιάς.

Σύντομα θα παρουσιαστεί και η Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας, του ρατσισμού και του νεοναζισμού».

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Χρυσή Αυγής και του Μητροπολίτη Αμβρόσιου αναφέροντας ότι «μετέτρεψαν την κηδεία Ντερτιλή σε εκδήλωση κατά της δημοκρατίας και σε σύναξη από χουντικά κατάλοιπα».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Χρυσή Αυγή συνεπικουρούμενη από ένα Μητροπολίτη - κήρυκα του μίσους -μετέτρεψαν την κηδεία Ντερτιλή σε εκδήλωση κατά της δημοκρατίας και σε σύναξη από χουντικά κατάλοιπα».

Στον αντίποδα η Χρυσή Αυγή επιτέθηκε στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη κάνοντας λόγο για «μη σεβασμό στη μνήμη ενός παρασημοφορημένου Στρατηγού» και κατηγόρησε και τον Αντώνη Ρουπακιώτη ότι απαγόρευσε στον Ντερτιλή να παραβρεθεί στην κηδεία του γιου του κάτι που δεν ισχύει, όπως δήλωσε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή ο ίδιος ο υπουργός.

Το ΚΚΕ μίλησε για «προσκύνημα του χουντικού Ντερτιλή από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και το ΛΑΟΣ , ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει

«Τον χουντικό δολοφόνο Ντερτιλή προσκύνησαν με την παρουσία τους η ναζιστική Χρυσή Αυγή και το ΛΑΟΣ. Αυτοί, τύπου Ντερτιλή, είναι οι εκφραστές τους, ανάλογες είναι και οι επιδιώξεις τους».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατηγόρησε ευθέως τη Χρυσή Αυγή και άφησε σαφείς αιχμές κατά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Νίκου Δένδια.

Η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι «Η μετατροπή της κηδείας Ντερτιλή σε χουντοσύναξη, με πυροβολισμούς στον αέρα και επικήδειους μίσους κατά της δημοκρατίας, είναι πλήρως συμβατή με την Χρυσή Αυγή και τη δράση της».

Χαρακτηρίζει επίσης απαράδεκτη τη «συνενοχή της Πολιτείας» τονίζοντας ότι «η αστυνομία παρακολούθησε αμέτοχη τους πυροβολισμούς και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σιώπησε μπροστά σε αυτή την προκλητική γιορτή του μίσους».

Λίγο αργότερα ήρθε και η απάντηση του Νίκου Δένδια, μέσω του Γραφείου Τύπου του υπουργείου, που χαρακτήρισε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «μνημείο λαϊκισμού και μικροκομματικής πονηριάς».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί (ή παριστάνει ότι αγνοεί) πως η Ελληνική Αστυνομία προσήγαγε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κηδείας συγκεκριμένο άτομο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 21 κάλυκες, ενώ ερευνά και την εμπλοκή άλλων προσώπων στην υπόθεση των πυροβολισμών» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει «Επιτέλους, ας ενημερώνονται καλύτερα τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος και ας σταματήσουν να υποκύπτουν στον πειρασμό της διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ