Μάχη εξουσίας στο ΙΚΕΑ: Γιατί να ακούμε ένα γέρο;

Η ΙΚΕΑ μπορεί να έχει 139.000 εργαζόμενους, αλλά μέχρι τώρα όλες τις αποφάσεις τις παίρνει μόνο ένας άνδρας, ο Ingvar Kamprad, ιδρυτής της εταιρείας πριν από 70 χρόνια.

Τα αρχικά του ονόματός του μάλιστα είναι τα δύο πρώτα γράμματα στο όνομα της ΙΚΕΑ. Η πρωτοφανής δημόσια κόντρα που έχει ξεσπάσει για τον ρυθμό της επέκτασης της εταιρείας, όμως, φέρνει στο φως το ότι η εξουσία του απειλείται, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος Mikael Ohlsson σε πολλές συνεντεύξεις του δήλωσε ότι στόχος της ΙΚΕΑ είναι να επιταχύνει τον ρυθμό επέκτασης από 11 υποκαταστήματα τον χρόνο σε 20 - 25. Η αντίδραση του κ. Κamprad ήταν άμεση. Σε συνέντευξή του σε σουηδική εφημερίδα διερωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν αυτό;». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι 10 νέα καταστήματα κάθε χρόνο είναι ένας ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης. Θυμάται, άλλωστε, ότι στο παρελθόν οι βεβιασμένες κινήσεις είχαν οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας της εταιρείας, όπως αναφέρει το euro2day.

Έκτοτε, η διοίκησή της προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα. Ο πρόεδρος της ΙΚΕΑ δηλώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι ο ρυθμός των υποκαταστημάτων, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων και σε αυτό τον στόχο συμφωνούν όλοι.

Η δημόσια κόντρα, όμως, έχει προκαλέσει εντύπωση, δεδομένου μάλιστα ότι ο κ. Κamprad σπανίως μιλάει δημόσια. Ορισμένοι ανησυχούν ότι η τρέχουσα διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο ενδέχεται να προσπαθούν να περιορίσουν τη μαζική επιρροή του κ. Κamprad στην εταιρεία. Τη στάση αυτή υιοθετεί ένα από τα στελέχη του ΙΚΕΑ, το οποίο μάλιστα ρώτησε το Δ.Σ. «Γιατί πρέπει να ακούμε έναν γέρο;» όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΚΕΑ εξουσία απειλή γέρος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ