Στυγνοί δολοφόνοι οι γάτες - Εξοντώνουν δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο - iefimerida.gr

Στυγνοί δολοφόνοι οι γάτες - Εξοντώνουν δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο

Δολοφόνοι οι γάτες - Εξοντώνουν δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τρυφερές και χαδιάρες οικόσιτο γατούλες που τρίβονται στα πόδια μας ή κουρνιάζουν στους καναπέδες, τελικά δεν είναι και τόσο αθώες όσο φαίνονται, αφού πρόσφατη έρευνα φέρνει στο φως μία άλλη, τρομακτική πλευρά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον Σκοτ Λος του Ινστιτούτου Βιολογίας Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον, οι γάτες είναι φονικές μηχανές που εξοντώνουν δισεκατομμύρια άλλα ζωάκια κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, μόνο στις ΗΠΑ οι γάτες -οι κατοικίδιες και όσες ζουν μόνες τους στους δρόμους- σκοτώνουν έως 3,7 δισεκατομμύρια πουλιά και έως 20,7 δισεκατομμύρια ποντίκια, αρουραίους και άλλα μικρά θηλαστικά κάθε χρόνο.

Οι εκτιμήσεις αυτές προέκυψαν από ένα νέο μαθηματικό-στατιστικό μοντέλο και παρόλο που οι ερευνητές παραδέχονται ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο στατιστικού λάθους, τόνισαν ότι στην καλύτερη περίπτωση (δηλαδή με βάση το κατώτερο όριο των εκτιμήσεων) οι γάτες στις ΗΠΑ σκοτώνουν 1,4 δισεκατομμύρια πουλιά και 6,9 δισεκατομμύρια θηλαστικά το χρόνο, αριθμοί πραγματικά τρομακτικοί, που παρουσιάζουν μία άλλη όψη των χνουδωτών τετράποδων κατοικίδίων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χαριτωμένη «γατούλα» είναι η μεγαλύτερη φονική μηχανή άλλων ειδών, ξεπερνώντας ακόμα και τις ανθρωπογενείς απειλές, αφού σύμφωνα με τους επιστημονικούς υπολογισμούς, κάθε γάτα που βγαίνει από το σπίτι, σκοτώνει κάθε χρόνο 30 έως 47 πουλιά και 177 έως 299 θηλαστικά, ενώ αμέτρητα είναι και τα ερπετά και τα αμφίβια.

Οι επιστήμονες -που δήλωσαν σοκαρισμένοι από τα ευρήματά τους- επισημαίνουν ότι περισσότερα ζώα σκοτώνονται από τις γάτες από όσα πεθαίνουν από άλλες αιτίες, όπως τα αυτοκίνητα, τα παρασιτοκτόνα ή οι «φόλες».

Η νέα μελέτη αναμένεται να πυροδοτήσει μια νέα διαμάχη για το αν οι κατοικίδιες γάτες πρέπει να αφήνονται για βόλτα ελεύθερες στη γειτονιά τους, τη στιγμή που αυτό απαγορεύεται σε άλλα ζώα. Στα μάτια ορισμένων επιστημόνων και οικολόγων οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι ανεύθυνοι, όταν επιμένουν ότι τα ζωάκια τους αξίζουν λίγη ελευθερία, αντί να μένουν κλεισμένα μέσα στο σπίτι όλη τη μέρα.

Το πιο τρομακτικό μέρος της έρευνας ωστόσο είναι η διαπίστωση ότι οι γάτες σε απομονωμένα γεωγραφικά περιβάλλοντα όπως τα νησιά, ευθύνονται μέχρι σήμερα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για την μαζική εξαφάνιση 33 ειδών πουλιών, θηλαστικών και ερπετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ