Λοβέρδος προς Στουρνάρα: Πόσα ακριβώς οφείλει να αποπληρώσει η χώρα; - iefimerida.gr

Λοβέρδος προς Στουρνάρα: Πόσα ακριβώς οφείλει να αποπληρώσει η χώρα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος για το ποσό που οφείλει η χώρα να αποπληρώσει τα επόμενα χρόνια προς τους δανειστές της.

Ο κ. Λοβέρδος παραθέτει τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «The Second Economic Adjustment Programme for Greece, First Review- Occasional Papers 123, December 2012», σύμφωνα με την οποία το υπόλοιπο της παρασχεθείσας δανειακής διευκόλυνσης προς τη χώρα, στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, ανερχόταν κατά το τέλος Οκτωβρίου 2012 σε 148,6 δισ. ευρώ.

«Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος και την παρεπόμενη απόφαση του Eurogroup, το EFSF αποδέσμευσε το Δεκέμβριο 2012 επιπλέον 34,3 δισ., ανεβάζοντας το συνολικό υπόλοιπο χρηματοδότησης του Προγράμματος Προσαρμογής κατά το τέλος έτους 2012 σε 182,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 21,7 δισ., προέρχονται από δανειακές διευκολύνσεις του ΔΝΤ (ποσοστό 11.8% επί του συνόλου)» αναφέρει ο κ. Λοβέρδος.

Κατά τα προβλεπόμενα στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής, «περί των προσεχών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα έως τέλος Μαρτίου 2013, το συνολικό υπόλοιπο χρηματοδότησης του Προγράμματος Προσαρμογής θα ανέρχεται σε 201 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ., προέρχονται από δανειακές διευκολύνσεις του ΔΝΤ (ποσοστό 8% επί του συνόλου)».

Βάσει αυτών των στοιχείων, ο κ. Λοβέρδος ρωτά τον υπουργό Οικονομικών, ποιο είναι το ποσό που οφείλει η χώρα να αποπληρώσει, κατ' έτος, προς τις χώρες της Ευρωζώνης, το EFSF και το ΔΝΤ, ξεχωριστά, από φέτος έως το τέλος του 2015 και ποια είναι τα αντίστοιχα ποσά για το χρονικό διάστημα 2016-2020.

Τέλος, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτά τον κ. Στουρνάρα, αν υπάρχει πρόβλεψη για την επιβολή ποινής, στην περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς τις χώρες της Ευρωζώνης, του EFSF και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ