Οι Γάλλοι κατηγορούν Σαρκοζί-Πλατινί για την «εξαγορά» του Μουντιάλ από το Κατάρ

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκε η διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 από το Κατάρ, ενώ στη σκοτεινή αυτή υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται πολύ μεγάλα ονόματα, όπως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και ο πρόεδρος της UEFA,Μισέλ Πλατινί.

Το περιοδικό France Football σε εκτενές δημοσίευμά του παρουσιάζει στοιχεία για εξαγορά ψήφων ώστε να προκριθεί η υποψηφιότητα του Κατάρ με τον Νικολά Σαρκοζί να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και τον Μισέλ Πλατινί να φέρεται πως είχε συναντηθεί με ισχυρούς ανθρώπους του Κατάρ.

Ειδικότερα το περιοδικό αναφέρει ότι οι Ισα Χαγιάτου κα Ζακ Ανουμά από την συνομοσπονδία της Αφρικής πούλησαν τις ψήφους τους έναντι 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια αναλύει την εμπλοκή τω Σαρκοζί και Πλατινί.

Ο ισχυρός άνδρας της UEFA φέρεται να συναντήθηκε με ανθρώπους που εκπροσωπούσαν το Κατάρ, ενώ έδωσε και το παρόν σε δείπνο που είχε ο πρίγκιπας και ο πρωθυπουργός της χώρας με τον πρόεδρο Σαρκοζί όπου έγιναν παρασκηνιακές συζητήσεις.

Στο δημοσίευμα υπάρχουν και δηλώσεις του Πλατινί σχετικά με το δείπνο ο οποίος αρνείται ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί του ζήτησε να ψηφίσει το Κατάρ, ωστόσο, αποκάλυψε ότι ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ψήφισε τη χώρα γιατί «Ηταν ώρα να πάει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε μία διαφορετική γωνιά της γης».

Η αραβική χώρα αν και δεν ήταν φαβορί πήρε 14 από τις 22 ψήφους επικρατώντας των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022.

Ο γάλλος παράγοντας της UEFA έπειτα από την κυκλοφορία του «France Football» έσπευσε να διευκρινίσει ότι «είναι απλή εικασία να πιστεύει κάποιος ότι η ψήφος μου για το Μουντιάλ 2022 ήταν μέρος ανταλλαγμάτων ανάμεσα στο κράτος της Γαλλίας και του Κατάρ. Δεν αποκλείω να κινηθώ δικαστικά εναντίον όσων αμφισβητούν την ακεραιότητά μου».

Το περιοδικό γράφει ότι έχει στοιχεία για τα όσα καταγγέλλει, ανάμεσά τους και ένα email του γενικού γραματέα της διεθνούς συνομοσπονδίας Ζερόμ Βάλκε, στο οποίο αναφέρει ότι το «το Κατάρ αγόρασε το Μουντιάλ» και θα τα δώσει απευθείας στη FIFA, ενώ εμπλέκει στις συζητήσεις στο περίφημο γεύμα και την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Παρί Σεν Ζερμέν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ