Ο Δίσκος της Φαιστού, το πρώτο δημοσιογραφικό κείμενο της αρχαιότητας - iefimerida.gr

Ο Δίσκος της Φαιστού, το πρώτο δημοσιογραφικό κείμενο της αρχαιότητας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ.. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.

Tον Δίσκο της Φαιστού τιμούν σε εκδήλωσή τους οι δημοσιογράφοι της Κρήτης και οργανώνουν εκδηλώσεις στο Ηράκλειο (2-24 Φεβρουαρίου) αφιερωμένες στον έντυπο Κρητικό τύπο και τον έντυπο τύπο Κρητικών Σωματείων.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί «Έκθεση Κρητικού τύπου» στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου,στο Ηράκλειο. Η έκθεση αυτή θα είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και με την συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

Η έκθεση έχει την γενική ονομασία «Ο έντυπος τύπος της Κρήτης από το δίσκο της Φαιστού έως και σήμερα» και αποτελεί σταθμό για την ιστορία της δημοσιογραφίας και της προσφοράς των ανθρώπων στην Κρήτη.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης στις 2 Φεβρουαρίου του 2013 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με εκλεκτούς ομιλητές με θέμα «Ο Τύπος και η προσφορά του στην Κρήτη» και θα υπάρξει συζήτηση, όπου θα τεθούν και προβληματισμοί που απασχολούν σήμερα την εκδοτική προσπάθεια, και τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε.

Πριν την λήξη της ημερίδας, θα γίνει προβολή ταινίας από το Αρχείο Κρήτης των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη με θέμα «Ο Τύπος της Κρήτης από την αρχαιότητα έως και σήμερα».

Τι είναι ο Δίσκος της Φαιστού

Ο δίσκος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουνίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουΐτζι Περνιέ και φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο δίσκος έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων, επαγγελματιών και μη, και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του. Έχουν προταθεί πάρα πολλές ερμηνείες του κειμένου του, όπως ότι πρόκειται για προσευχή, για τη διήγηση μίας ιστορίας, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, για ημερολόγιο κ.α..
Παρόλα αυτά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις προτεινόμενες αποκρυπτογραφήσεις και ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Ποία είναι δηλαδή η φυλετική ταυτότητα και η καταγωγή τους, και ποία γλώσσα εν τέλει κρύβεται πίσω από τα μυστηριώδη Κρητικά ιερογλυφικά, την άγνωστη Γραμμική γραφή Α και την κυπρομινωική;

Κάποιοι μελετητές του δίσκου παρατηρώντας τα σύμβολα κατέληξαν σε συμπεράσματα ότι περιγράφονται οι άθλοι του Ηρακλή αλλά παράλληλα συμβολίζεται και εξέλιξη της φύσεως του ανθρώπου.
Μελετώντας τον δίσκο και συγκρίνοντας με μυθολογικά και άλλα γνωστά στοιχεία της ίδιας εποχής προκύπτουν και αναφορές με το άστρο του Κυνός γνωστό και ως Σείριο.
Ο μελετητής του Μινωικού πολιτισμού Λεόν Πομεράνς πιστεύει ότι ο δίσκος δεν είναι γραμμένος σε καμιά γλώσσα αλλά είναι ένα σύστημα αλληγορικών συμβόλων, προερχόμενα ίσως και από τα ζωδιακά, και έτσι χρειαζόμαστε ερμηνεία και όχι μετάφραση. Με αυτή την άποψη τείνουν να συμφωνήσουν και αρκετοί άλλοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ