Καραμούζης: Να επανεξεταστεί η βαριά εποπτεία και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - iefimerida.gr

Καραμούζης: Να επανεξεταστεί η βαριά εποπτεία και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Καραμούζης: Να αναθεωρηθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλαγές στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ώστε να αποτραπεί η κρατικοποίηση του κλάδου, αλλά και επανεξέταση της «βαριάς εποπτείας» που τους έχει επιβληθεί ζητά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ.Καραμούζης τονίζει ότι: «Στο τέλος της μέρας, οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές. Δεν χρειάζεται να καταλήξουμε με κρατικές τράπεζες» και καλεί την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να επανεξετάσουν τη διαδικασία.

Ο κ. Καραμούζης επέκρινε, επίσης, την αυστηρότερη εποπτεία που επιβάλλεται από τους ξένους πιστωτές στο τραπεζικό σύστημα, με την τοποθέτηση επιτρόπων. «Όλα παρεμβαίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διοίκηση των τραπεζών, με έναν τύπο γραφειοκρατίας που δεν ευνοεί την επιχειρηματική ανάπτυξη. Πρέπει να επανεξεταστεί αυτή η βαριά εποπτεία», εξήγησε.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επέκρινε την διαδικασία συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των Τραπεζών. Όπως είπε, το να ζητηθεί από τους ιδιώτες να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ με όρους ίδιους με εκείνους του ΤΧΣ, θα ήταν και αυτό ένα αντικίνητρο, γιατί τα χρήματα αυτά θα δοθούν για την κάλυψη των αρνητικών κεφαλαίων. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, πρότεινε οι ιδιώτες επενδυτές να παίρνουν μέρος στις αυξήσεις κεφαλαίου σε διαφορετικές τιμές ή σε μετέπειτα στάδιο, μετά την κάλυψη των αρνητικών κεφαλαίων από το ΤΧΣ.

«Δεν νομίζω ότι νέοι επενδυτές θα έδιναν χρήματα για να καλυφθούν οι ζημιές του χθες. Θα ήταν πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα που έχουν να κάνουν με την μελλοντική κερδοφορία μιας τράπεζας», τόνισε.

Στις πιο θετικές εξελίξεις τον κλάδο, ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι η ικανότητα των τραπεζών να χρησιμοποιήσουν μη ελληνικούς τίτλους στην αγορά repo βελτιώνεται, με τη βοήθεια και της επιστροφής των καταθέσεων, που έφτασε στα 12 δισ. ευρώ τους τελευταίους 5-6 μήνες.

«Η Eurobank έχει κλείσει repo άνω των 2,5 δισ. ευρώ με μη ελληνικούς τίτλους και έχει πραγματοποιήσει διατραπεζικές συναλλαγές παραγώγων αξίας αρκετών δισ., με ξένες αντισυμβαλλόμενες τράπεζες», πρόσθεσε, προβλέποντας ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος να έρχεται στα τέλη του 2013, πριν από την επιστροφή του ελληνικού κράτους στις αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ