Σκληραίνουν οι αγρότες: Απειλούν με μπλόκα από τον Εβρο ως την Κρήτη - iefimerida.gr

Σκληραίνουν οι αγρότες: Απειλούν με μπλόκα από τον Εβρο ως την Κρήτη

Σκληραίνουν οι αγρότες: Απειλούν με μπλόκα από τον Εβρο ως την Κρήτη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τα πρώτα τρακτέρ να βρίσκονται στους δρόμους της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τρόμο το ενδεχόμενο να καταφέρουν οι αγρότες να πραγματοποιήσουν την απειλή τους και να στήσουν μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, από τον Εβρο έως την Κρήτη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν χθες τους αγρότες από το βασικό τους στόχο να παρατάξουν τα τρακτέρ τους εκατέρωθεν της εθνικής οδού για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που προς το παρόν επιδίδεται σε... κατενάτσιο προσπαθώντας να δώσει κάποιες λίγες υποσχέσεις και την αμέριστη κατανόησή του ως... υποσχετική για το μέλλον.

Οι αγρότες δεν δείχνουν να ικανοποιούνται και έχοντας μαζί τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπόσχονται την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους προαναγγέλλουν, για τις επόμενες ημέρες, περισσότερα τρακτέρ στους δρόμους και μπλόκα σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Οι εντολές του πρωθυπουργού που αναχωρεί το πρωί της Τρίτης για το Κατάρ είναι σαφείς: Ο πρώτος και βασικός στόχος είναι να μην πετύχουν οι αγρότες να αποκλείσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες, κυρίως τον ΠΑΘΕ αλλά και την σιδηροδρομική γραμμή.

Από εκεί και πέρα, αν κάποιες ομάδες καταφέρουν να ξεφύγουν να δοθούν αμέσως τελεσίγραφα και στη συνέχεια αν δεν υπάρξει ανταπόκριση να πραγματοποιούνται οργανωμένες επεμβάσεις που θα ανοίγουν τους δρόμους.

Φυσικά, όλα αυτά έχουν σχετική σημασία καθώς το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις.

Τι ζητάνε οι αγρότες

  • Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι,
  • Μα μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο,
  • Να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος,
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος,
  • Να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και
  • Να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.

Επίσης, ζητούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, αλλά και να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Αφού εξαπάτησαν τον αγροτικό κόσμο με ψεύτικες υποσχέσεις και όρκους στο όνομα της αγροτικής ανάπτυξης, τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης αποκάλυψαν πλέον το μέλλον που επιφυλάσσουν στους μικρομεσαίους αγρότες: να ξαναγίνουν κολίγοι στη γη τους.

Χάρισαν την Αγροτική Τράπεζα στον όμιλο Πειραιώς παραδίνοντας την υποθηκευμένη αγροτική γη και περιουσία στο ασύδοτο τραπεζικό κεφάλαιο. Στραγγάλισαν την αγορά εφοδίων με την παντελή έλλειψη ρευστότητας και δανειοδότησης, για να μπορέσει να συνεχιστεί η παραγωγή.

Τίναξαν στα ύψη το κόστος παραγωγής με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο, μειώνοντας, ταυτόχρονα, την επιστροφή ΕΦΚ και ΦΠΑ στο μισό.

Επέβαλαν χαράτσια μέσω της ΔΕΗ, χαράτσια για τις γεωτρήσεις, χαράτσια για τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Ξεπούλησαν τη Δωδώνη, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ΣΕΚΑΠ.

Αφήνουν ανεξέλεγκτους τους μεγαλεμπόρους και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ όχι μόνο να εκβιάζουν τους αγρότες με τιμές κάτω από το κόστος, αλλά και να καθυστερούν για μήνες τις πληρωμές των αγροτικών προϊόντων, την ίδια ώρα που κερδοσκοπούν σε βάρος και των καταναλωτών με υπέρογκες τιμές στα τρόφιμα.

Αφήνουν ανεξέλεγκτες τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.

Κατάργησαν τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, ανεβάζοντας εξωφρενικά τα ασφάλιστρα χωρίς να καλύπτονται όλες οι ζημιές.

Κόβουν από τις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ το 10%, καταργούν τα δώρα και αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης τα 67 χρόνια, φορολογούν τα χωράφια

Παρακολουθούν αμέτοχοι τη διαμόρφωση της ακραία νεοφιλελεύθερης ΚΑΠ για το διάστημα 2014-2020, με δραστική περικοπή των ενισχύσεων που θα βάλει την ταφόπλακα στην οικογενειακή γεωργία και τους μικρομεσαίους αγρότες

Ο πανελλαδικός αγροτικός ξεσηκωμός θα δώσει τώρα την απάντηση στον πρωθυπουργό και την τρικομματική μνημονιακή του κυβέρνηση, που πανικόβλητοι καταφεύγουν ακόμα μια φορά στην γνωστή τακτική τους απέναντι σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, την συκοφάντηση, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την καταστολή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε το αγροτικό κίνημα ενωτικά και μαχητικά, με συμπαράταξη με το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολουμένων, να σταματήσει την καταστροφή και να ανοίξει το δρόμο ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα και της ανόρθωσης της υπαίθρου σε όφελος των κοινωνικών αναγκών.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς, σε όλη τη χώρα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, των φόρων και χαρατσιών, ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά στην καταστροφή, προκειμένου να γιγαντωθούν οι μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.

Τους αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενους ξεζουμίζουν τόσο οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια των αγροτικών εφοδίων, όσο και η πολιτική της κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αγροτών να είναι καταχρεωμένη και το κόστος παραγωγής να αυξάνεται σε απαγορευτικά επίπεδα για τα ντόπια προϊόντα, ευνοώντας τις εισαγωγές και τα κέρδη των μεγαλεμπόρων.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να εκφράσει πολύμορφα την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του στην αγωνιζόμενη αγροτιά, γιατί ο αγώνας τους είναι δίκαιος και ο στόχος κοινός: Η παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, που θα ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες του λαού, θα εξασφαλίζει δουλειά και λαϊκή ευημερία.

Ταυτόχρονα καταδικάζει την κυβέρνηση η οποία, μετά την επίδειξη αυταρχισμού προς τους εργαζόμενους στα Μέσα συγκοινωνίας απαγορεύοντας το δικαίωμα τους στην απεργία, τώρα στρέφεται κατά των αγροτών προσπαθώντας να εμποδίσει το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία και την κινητοποίηση ενάντια στον ξεριζωμό τους.

Η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

O αγροτικός κόσμος της χώρας εξαπατήθηκε για πολλές δεκαετίες, αυτή τη στιγμή είναι αποφασισμένος να μην χάσει την γη του, να μην διακινδυνεύσει την αξιοπρέπειά του και να αντισταθεί μέχρις εσχάτων σε όσους σχεδιάζουν την εξόντωσή του.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ