Βλαστοκύτταρα θεραπεύουν τα εγκεφαλικά - iefimerida.gr

Βλαστοκύτταρα θεραπεύουν τα εγκεφαλικά

Βλαστοκύτταρα θεραπεύουν τα εγκεφαλικά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα βλαστικά κύτταρα εάν χορηγηθούν στον ασθενή στην «κρίσιμη περίοδο» αμέσως ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάρρωση. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες, κάνοντας πειράματα με αρουραίους στους οποίους διοχέτευσαν βλαστικά κύτταρα, 30 λεπτά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με το BBC, επιστημονική ομάδα από το Λα Παζ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βολιβίας εξήγαγε έναν συγκεκριμένο τύπο βλαστικών κυττάρων από το λίπος και το μυελό των οστών, τον οποίο εισήγαγε στη συνέχεια με ένεση στα αιμοφόρα αγγεία των αρουραίων, λίγη ώρα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχαν υποστεί με τεχνητό τρόπο.

Το αποτέλεσμα ήταν πως μέσα σε 24 ώρες, καταγράφηκε μια ταχύτερη ανάκαμψη του οργανισμού τους, ενώ η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου αποκαταστάθηκε μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες έρευνες που έχουν διαπιστώσει πως τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να επισκευάσει τις βλάβες των ιστών.

Υπενθυμίζεται πως τα βλαστικά κύτταρα είναι αμορφοποίητα και έτσι έχουν τη ικανότητα να μετατραπούν σε διάφορα είδη κυττάρων, γεγονός που θεωρητικά τους δίνει τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν κύτταρα που χάνονται εξαιτίας ασθένειας ή τραυματισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ