Από το 2015 επικουρικές συντάξεις ανάλογα με τις δυνατότητες του Ταμείου - iefimerida.gr

Από το 2015 επικουρικές συντάξεις ανάλογα με τις δυνατότητες του Ταμείου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης θα δίνονται οι συντάξεις από το 2015, όπως προβλέπει νόμος της κυβέρνησης που επικύρωσε το δεύτερο Μνημόνιο. Με το νέο σύστημα, από τη στιγμή που θα μειώνονται τα έσοδα του ταμείου από τις εισφορές θα μειώνονται αντιστοίχως και οι συντάξεις.

Στον εν λόγω νόμο, σύμφωνα με το tovima.gr, ο οποίος προβλέπει τη διαδικασία σύστασης και λειτουργίας του νέου ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «το ύψος των συντάξεων προσαρμόζεται στα οικονομικά δεδομένα των ταμείων έτσι ώστε να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα». Δηλαδή aπό το 2015 το Ταμείο θα χορηγεί - συντάξεις «αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητές του».

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε υπουργικές αποφάσεις για τον τεχνικό προσδιορισμό των παραμέτρων υπολογισμού της σύνταξης, έτσι ώστε να τηρείται η αρχή της «μη δημιουργίας ελλειμμάτων».

Βάσει του νόμου αυτού καθιερώνεται το σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, αντί των προκαθορισμένων παροχών που ισχύει έως σήμερα.

Επίσης, σύμφωνα με το νόμο αυτό οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξης εφόσον θεμελιώσουν αντίστοιχο δικαίωμα συνταξιοδότησης στον φορέα κύριας ασφάλισης, ενώ με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναπροσαρμόζεται ετήσια η σύνταξη με στόχο τη μη δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο.

H επικουρική σύνταξη μετά το 2015 θα αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων. Ενα που θα αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης - όσων τη δικαιούνται - μέχρι 31.12.2014 και υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις και τη γενικότερη νομοθεσία όπως ισχύουν και ένα δεύτερο που θα αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1.1.2015 και εφεξής και υπολογίζεται με το νέο τρόπο.

Με το νέο σύστημα το ποσό της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης διαμορφώνεται με βάση:

α) τα δημογραφικά δεδομένα

β) το ποσό συσσώρευσης των εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται από το ποσοστό μεταβολής του μισθού των εργαζομένων

γ) την μεταβιβασιμότητα ή μη της σύνταξης και

δ) το επιτόκιο προεξόφλησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ