Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανακινεί θέμα Εκκλησίας και μισθού των ιερέων

Την επιβολή ειδικού φόρου σε όσους πολίτες δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης στο συνέδριο με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά».

«Προτείνουμε να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος. Είναι προφανές ότι, όταν ζητούμε τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, δεν νοείται μισθοδοσία ιερέων οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος από την Πολιτεία.

Θα έλεγα ότι εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια εναλλακτική πρόταση. Η εναλλακτική πρόταση είναι να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην εκκλησία.

Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να είναι απολύτως ενημερωμένοι ότι η δήλωσή τους ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι συνεπάγεται την επιβολή αυτού του φόρου» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κουράκης σε συνέδριο με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά» που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Η ΝΔ αντέδρασε άμεσα και καυτηρίασε τις απόψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, χτύπησαν ξανά. Οι δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για την φορολόγηση όσων δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκαλούν έκπληξη, προβληματισμό και δικαιολογημένο αναβρασμό! Γιατί:

Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνικό λαό, ζητά την επιβολή νέου ειδικού φόρου, προφανώς για το σύνολο του πληθυσμού, μια που οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι στη χώρα μας ξεπερνούν το 90%.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει το ύψος του ειδικού φόρου και τον τρόπο καταβολής του.

Δεύτερον, ζητά την φορολόγηση των Ελλήνων ανάλογα με την πίστη τους, θέση που θυμίζει τα πιο σκληρά χρόνια των απολυταρχικών, σταλινικών καθεστώτων, όπου διώκονταν οι πιστοί, ή την Τουρκοκρατία, όπου και διώκονταν αλλά και φορολογούνταν κατ' αποκλειστικότητα μόνον οι Χριστιανοί.

Τρίτον, είναι προφανές ότι κινείται εκτός των ορίων του Συντάγματος, αφού διαχωρίζει τους Έλληνες ανάλογα με την πίστη τους.

Τέταρτον, έστω με καθυστέρηση πολλών ετών, και με λάθος τρόπο, ανατρέπει την απόλυτη θέση του κόμματός του κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, αφού το θρήσκευμα θα είναι προσδιοριστικό χαρακτηριστικό για την φορολόγηση των πολιτών.

Περιμένουμε άμεσα από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το βασικότερο: Σε περίπτωση που οι χριστιανοί δεν πληρώσουν τον "ειδικό φόρο ΣΥΡΙΖΑ", τι ποινή θα τους επιβάλει ο ίδιος; Επιτίμιο, αφορισμό ή κατάσχεση περιουσίας;».

Αρχικά υπαναχώρησε ο Κουράκης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χθες έδωσε διευκρινίσεις για την άποψη που διατύπωσε στο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τη μισθοδοσία των ιερέων, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματός του και για υποκρισία.

Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε σε ισχύοντα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τη Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία και υπογράμμισε ότι στην ίδια ομιλία του έκανε λόγο για εξαντλητικό διάλογο με την εκκλησία. Τόνισε, παράλληλα, ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε από τον ίδιο και τον γραμματέα του κόμματος είναι ότι σε κάθε περίπτωση, το κόμμα του εγγυάται τη μισθοδοσία του κλήρου, ανεξάρτητα από τη λύση που θα επιλεγεί.

Συντηρητική στάση το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να απαντήσει με συντηρητικό τρόπο στο θέμα για τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους και έμμεσα καταδίκασε την πρόταση Κουράκη. Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το πρώτο και βασικό μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο εφημεριακός κλήρος δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως ανησυχία για τη μισθοδοσία του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει τη μισθοδοσία του κλήρου στην ενιαία αρχή πληρωμών και το ενιαίο μισθολόγιο. Είναι επίσης γνωστοί οι κανόνες που ισχύουν για την πλήρωση των κενούμενων εφημεριακών θέσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής.

Μετά από τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να μη διαχωρίζονται και να μην καταχωρίζονται οι πολίτες με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις είναι μεγάλο θεσμικό λάθος (συντηρητικού βεβαίως χαρακτήρα) να ξαναγυρίζουμε σε πρακτικές καταγραφής και διλλήματα δήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ιδίως όταν αυτό συνοδεύεται από φορολογικό κόστος!

Στο πλαίσιο των διακριτών θεσμικών ρόλων κράτους και εκκλησίας και με σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον διαρκή διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αυτός είναι ο διάλογος που έχει σημασία και όχι ο διάλογος με επιμέρους πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να δημιουργήσει την παρεξήγηση είτε προνομιακών σχέσεων είτε επίδειξης προσέγγισης για τη δημιουργία φευγαλέων -όπως αποδεικνύεται- εντυπώσεων».

Πήρε φωτιά το Twitter μετά τις δηλώσεις Κουράκη

Φωτιές άναψε στο Twitter η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για επιβολή ειδικού φόρου σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην εκκλησία.

Mεταξύ όσων σχολίασαν τις δηλώσεις του κ.Κουράκη, ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης:

«Να μην είμαστε άδικοι-δηλώσεις Κουράκη αποτελούν τουλάχιστον μια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το που θα βρουν τα χρήματα» έγραψε σε ειρωνικό ύφος

«Ο Σουλτάνος Τσίπρας θα φορολογήσει τους ...χριστιανούς» έγραψε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα.

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα o ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Τάσου Κουράκη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο για «αγωνιώδη εμμονή της ΝΔ να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνοντας ότι η πρόταση του κ. Κουράκη έχει υιοθετηθεί στο παρελθόν από πολλά στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του κ. Κουράκη αποτελούν προσωπική του άποψη, εμμένοντας ωστόσο στην πάγια θέση του κόμματος για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους και κάνει λόγο για «βρώμικους σχεδιασμούς της ΝΔ, η οποία δε διστάζει να εμπλέξει ακόμα και την Εκκλησία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η αγωνιώδης εμμονή της ΝΔ να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν έχει όρια, ούτε ακόμα κι αν αυτό αφορά στην Εκκλησία. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η προσωπική πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσου Κουράκη στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά» δεν είναι καινοφανής. Στο παρελθόν έχει υιοθετηθεί τόσο από τον ΥΠ.ΟΙΚ κ.Στουρνάρα, όσο και από άλλα στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η πρόταση χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως μέρος της γνωστής στρατηγικής επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και στα στελέχη του και αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα πραγματικά επίδικα της συγκυρίας. Είναι φανερό ότι η ΝΔ δεν διστάζει να εμπλέξει στους βρώμικους σχεδιασμούς της ακόμα και την Εκκλησία, να την εντάξει και αυτήν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στοχοποίησης της αριστεράς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας

Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή

Έντονη ήταν η αντίδραση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη. Με ανακοίνωσή του, το κόμμα κάνει λόγο για «ασέβεια» του κ. Κουράκη κρίνοντας ότι υπερέβη τα εσκαμμένα.
Η ανακοίνωση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει ως εξής:

«Την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσφέρεται να μοιράσει τη γη της Εκκλησίας σε ανέργους για να την καλλιεργήσουν, οι κατά τόπους ενορίες στηρίζουν τους απόρους με συσσίτια αγάπης και ο απλός ιερέας βρίσκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου οικογενειάρχη, έρχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης να προτείνει φορολόγηση της ελληνορθόδοξης πίστης μας.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε αυτή την αλλόκοτη στάση που δηλοί ασέβεια και παντελή έλλειψη κατανόησης του άρρηκτου δεσμού Ελληνισμού και Ορθοδοξίας και στηρίζουμε την Εκκλησία μας τόσο ισχυρά, όσο και εκείνη στηρίζει σήμερα την Κοινωνία μας.

Τέλος, αν και δεν πιστεύουμε στην φίμωση της ελεύθερης άποψης, κρίνουμε ότι ο κ. Κουράκης υπερέβη κατά πολύ τα εσκαμμένα».

«Να πληρώνουν οι Συριζαίοι τον παχυλό βουλευτικό μισθό του Κουράκη και τα εκατομμύρια της επιχορήγησης που εισπράττει το κόμμα τους», απαντά η Χρυσή Αυγή στις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ