Κβαντοφυσικός μηχανισμός στη... μύτη μας - iefimerida.gr

Κβαντοφυσικός μηχανισμός στη... μύτη μας

Κβαντοφυσικός μηχανισμός στη... μύτη μας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έλληνες ερευνητές, έκαναν μία εντυπωσιακή επιστημονιή ανακάλυψη, αφού μετά από σειρά πειραμάτων, διαπίστωσαν ότι η διαδικασία της όσφρησης στην ανθρώπινη μύτη είναι αποτέλεσμα ... κβαντοφυσικής!

Οι Κλειώ Μανιάτη, Ευθύμιος Σκουλάκης και Λούκας Τούριν (που ήταν και ο υπεύθυνος) του Τμήματος Νευροβιολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» στη Βάρη Αττικής, οι Δημήτρης Γεωργανάκης, Μανώλης Βαμβακιάς και Νικήτας Ραγκούσης της εταιρίας Βιορύλ ΑΕ στις Αφίδνες και ο Σάιμον Γκέιν του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του University College του Λονδίνου., διαπίστωσαν ότι η όσφρηση δεν εξαρτάται μόνο από τα σχήματα των μορίων των ουσιών που μυρίζουμε στον αέρα, αλλά και από τις δονήσεις των μορίων.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα στα διαφορετικά δονούμενα μόρια και αυτή η ικανότητα αποδίδεται σε κβαντικά φαινόμενα που συμβαίνουν στα βιολογικά συστήματα.

Η θεωρία περί δονητικής- κβαντικής διάστασης στην όσφρηση προωθήθηκε για πρώτη φορά το 1996 από τον Λούκα Τούριν, ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν είχε κερδίσει την καθολική παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας, καθώς η κυρίαρχη αντίληψη παραμένει πως η αίσθηση της όσφρησης εξαρτάται αποκλειστικά από το σχήμα των μορίων που γίνονται αντιληπτά με βιοχημικό τρόπο από τους σχετικούς μοριακούς υποδοχείς της μύτης.

Ο 60χρονος Ιταλο-αργεντινός Λούκα Τούριν, που από το 2011 εργάζεται στο Ινστιτούτο Φλέμινγκ αναφέρει, ότι διάφορα μόρια, όπως του υδρογόνου και του θείου, όταν συνυπάρχουν σε μια χημική ένωση (υδρόθειο), μπορούν να πάρουν διαφορετικά σχήματα, όμως σε όλες τις περιπτώσεις η άσχημη μυρωδιά είναι η ίδια: των κλούβιων αυγών. Όπως υποστηρίζει, η εναλλακτική δονητική- κβαντική θεωρία -ότι η οσμή ενός μορίου εξαρτάται από τις χαρακτηριστικές δονήσεις του, τις οποίες «πιάνει» η μύτη- εξηγεί καλύτερα το φαινόμενο της όσφρησης.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι ερευνητές έκαναν παρόμοια «τυφλά» τεστ σε εθελοντές, όπου ούτε οι πειραματιστές, ούτε οι συμμετέχοντες ήξεραν ποιο μόριο μύριζαν οι δεύτεροι. Τελικά, έδειξαν ότι και οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν δονητικά ανάμεσα στα βαρύτερα και στα ελαφρότερα μόρια του ίδιου χημικού στοιχείου.

Η διαμάχη για το κατά πόσο η κβαντική θεωρία της όσφρησης έχει βάση, συνεχίζει ωστόσο να πολώνει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αφού όπως εξηγεί ο Τιμ Τζέικομπ, ειδικός σε θέματα όσφρησης στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία: «Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά προβλήματα που η θεωρία των σχημάτων στην όσφρηση δεν μπορεί να εξηγήσει, αλλά η θεωρία των δονήσεων τα εξηγεί. Η τελευταία έχει μεν κάποια περιφερειακή υποστήριξη, όμως οι άνθρωποι δεν θέλουν να συμφωνήσουν με τον Λούκα Τούριν. Είναι επιστημονική αυτοκτονία»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ