Πως σώθηκε το online εμπόριο από απίθανες πατέντες - iefimerida.gr

Πως σώθηκε το online εμπόριο από απίθανες πατέντες

Πως σώθηκε το online εμπόριο από απίθανες πατέντες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί ο τίτλος να φαίνεται υπερβολικός ωστόσο δεν απέχει από την αλήθεια, αφού ένα δικαστήριο κλήθηκε να κρίνει αν μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν online καταστήματα πρέπει ή όχι να πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια σε μια άγνωστη εταιρεία που κατείχε απλώς 2-3 γενικόλογες πατέντες.

Πρόκειται για μια απίθανη εταιρεία ονόματι Soverain Software, με συνιδιοκτήτρια μια δικηγόρο. Η εταιρεία αυτή χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο εργασιών και με τηλέφωνα κομμένα εδώ και καιρό βρέθηκε το 2003 να έχει στην κατοχή της τρεις πατέντες (με αριθμούς 5.715.314, 5.909.492, και 7.272.639 στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ) για ηλεκτρονικό εμπόριο. Με όπλο τις πατέντες αυτές έκανε 15 αγωγές σε γνωστές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως οι Nordstrom's, Macy's, Home Depot, Radioshack, Kohl's, κά, ζητώντας να την πληρώνουν κάθε φορά που κάποιος επισκέπτης των ιστοσελίδων τους αγοράζει κάτι από τα ηλεκτρονικά καταστήματά τους. Κι αυτό γιατί ισχυρίζεται ότι με τις τρεις επίμαχες πατέντες κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του «online καροτσιού αγορών».

Η Soverain υποστήριζε ότι έχει πατεντάρει την ψηφιακή μορφή ενός... καροτσιού αγορών και γι' αυτό θα έπρεπε να της πληρώνουν δικαιώματα οι εταιρείες που χρησιμοποιούν κάτι παρόμοιο στα e-shop τους. Δηλαδή επεδίωκε να επιβάλλει «φόρο» σε όλες τις μεγάλες εταιρείες e-commerce και δυνητικά σε όλες τις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου αφού το «καρότσι» είναι ο πιο απλός τρόπος να περιγράψεις τι έχει επιλέξει να αγοράσει ο υποψήφιος πελάτης.

Ευτυχώς, ένα αμερικάνικο δικαστήριο απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα την αγωγή της Soverain εναντίον της Newegg, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απόρριψη και των υπολοίπων αγωγών αλλά και την οριστική ακύρωση των απίθανων αυτών πατεντών.

Ουσιαστικά, η Soverain δεν παρήγαγε ποτέ κανένα περίπλοκο λογισμικό ηλεκτρονικού εμπορίου. Για την ακρίβεια, δεν παρήγαγε ποτέ και τίποτα. Αντίθετα ασκεί μια πολύ προσοδοφόρα τακτική για να βγάζει τα κέρδη της. Διαθέτει αμφισβητούμενες πατέντες και κάνει αγωγές σε όποια εταιρεία θεωρεί ότι χρησιμοποιεί κάτι παρόμοιο. Αυτή η τακτική λέγεται patent trolling και τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ζημιώνοντας με εκατομμύρια πολλές εταιρείες ενώ γίνεται όλο και μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη του λογισμικού. Αυτό είναι ο βασικός λόγος που πολλοί προγραμματιστές και χρήστες υπολογιστών διαφωνούν ανοικτά με την ύπαρξη πατεντών στο λογισμικό: γιατί κάθε ανύπαρκτη εταιρεία με μερικές πατενταρισμένες τεχνικές θα μπορεί να επιβάλλει φόρο σε όσες άλλες εταιρείες ή απλούς προγραμματιστές χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ