Περιβαλλοντική ρύπανση σε θαλάσσια περιοχή ΝATURA 2000, στην Κίμωλο - iefimerida.gr

Περιβαλλοντική ρύπανση σε θαλάσσια περιοχή ΝATURA 2000, στην Κίμωλο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επιβολή προστίμου στο δήμο Κιμώλου εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, διαπιστώνοντας περιβαλλοντική ρύπανση από τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων, η οποία είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί στη θέση Στέντα-Άγιος Τρύφωνας, στο νησί.

Μετά από ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών, Ιωάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, διαβιβάστηκε στη Βουλή το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο οποίο, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι τα λύματα έπεφταν στη θαλάσσια περιοχή Σκάλα-Στέντα, περιοχή η οποία μάλιστα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι δεν τηρήθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για τον τρόπο διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων, καθώς δεν κατασκευάστηκε ο προβλεπόμενος χερσαίος και υποθαλάσσιος αγωγός. Αντιθέτως, τα λύματα έπεφταν στη θάλασσα μέσα από πλαστικό σωλήνα, που κατέληγε σε απόκρημνη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα. Οι επιθεωρητές επιρρίπτουν, επίσης, ευθύνες για πλημμελή παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προς διάθεση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, καθώς και του θαλάσσιου αποδέκτη τους, αλλά και γιατί δεν κατασκευάστηκαν βασικά τεχνικά έργα αντιρρύπανσης, που να εξασφαλίζουν την ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων.

Τα έγγραφα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου, οι οποίες καλούνται να παρακολουθούν τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, διότι "τυχόν συνέχιση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού υπό τους όρους και τις συνθήκες που διαπιστώθηκαν, συνιστά άμεση διακινδύνευση της δημόσιας υγείας και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και επισύρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις".

Εξάλλου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραϊτης, ενημερώνει, με έγγραφό του, τους βουλευτές ότι στις 24 Μαρτίου του 2011 υπεβλήθη πρόταση χρηματοδότησης του έργου "Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων νήσου Κιμώλου" με προϋπολογισμό 4.979.287 ευρώ, που αφορά τα απαραίτητα έργα για την καλή λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Κιμώλου, η οποία βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη.

Ο κ. Μωραϊτης ενημερώνει, επίσης, ότι στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου έχει κατατεθεί φάκελος μελέτης ανανέωσης και τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων στην Κίμωλο, ο οποίος βρίσκεται στη φάση της δημοσιοποίησης. Ξεκαθαρίζει, πάντως, ο υφυπουργός ότι μέχρι να τροποποιηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, εξακολουθούν να ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν επιβληθεί με προγενέστερες αποφάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μόλυνση πρόστιμο Natura Κίμωλος λύματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ