Οι έξι υποψήφιοι καλλιτέχνες για το 8ο βραβείο ΔΕΣΤΕ - iefimerida.gr

Οι έξι υποψήφιοι καλλιτέχνες για το 8ο βραβείο ΔΕΣΤΕ

Οι έξι υποψήφιοι καλλιτέχνες για το 8ο βραβείο ΔΕΣΤΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα ονόματα των έξι υποψηφίων καλλιτεχνών, για το 8ο βραβείο ΔΕΣΤΕ που θα απονεμηθεί το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την Πέμπτη το ομώνυμο Ιδρυμα.

Τον Απρίλιο θα γίνει η καθιερωμένη έκθεση με τα έργα των έξι καλλιτεχνών που επελέγεσαν ανάμεσα σε 28 υποψήφιους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Τα ονόματα των έξι υποψήφιων καλλιτεχνών για το 8ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ, που θα απονεμηθεί τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα το ομώνυμο Ίδρυμα, ενώ τον Απρίλιο θα προηγηθεί η καθιερωμένη έκθεση με τα έργα των υποψηφίων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Οι υποψήφιοι καλλιτέχνες είναι οι εξής έξι:

  • Μαρία Θεοδωράκη: Για το διεισδυτικό και ελλειπτικό τρόπο που συνομιλεί και έξυπνα υπονομεύει τη φυσική παρουσία της τέχνης, και τους κοινωνικούς της κώδικες.
  • Ηλίας Παπαηλιάκης: Για τη συνεχή πορεία στη σύγχρονη ζωγραφική, όπως και τη συνεπή αναθεώρηση της εικαστικής γλώσσας, μέσα από αναφορές και ανατροπές, τόσο της Ιστορίας όσο και της καλλιτεχνικής του πρακτικής.
  • Μιχαήλ Πυργέλης: Για τη γλυπτική απόδοση, μέσα από βιομηχανικά στοιχεία του παρελθόντος, της ανάγκης του ανθρώπου να πραγματοποιεί ποιητικές πτήσεις.
  • Κώστας Σαχπάζης: Για τον τρόπο που χρησιμοποιεί νέο λεξιλόγιο στη μεταφυσική της κατασκευής επαναδιατυπώνοντας το ερώτημα της φθοράς και του κάλλους.
  • Αλέξανδρος Τζαννής: Για τον τρόπο με τον οποίο μέσα από τη γεωμετρία της μοντέρνας τέχνης και τη διακοσμητική καλλιγραφία, προσεγγίζει εκ νέου το Υψηλό.
  • Μαριάννα Χριστοφίδου: Για τον πολυσήμαντο τρόπο με τον οποίο περιηγείται στον χώρο και την ιστορία δημιουργώντας γλωσσικές διαδρομές και υπερβάσεις.

Προτείνεται επίσης, η ομάδα Nova Melancholia, «η οποία διακρίνεται για την πολυεπίπεδη και υβριδική γλώσσα της, για να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της έκθεσης μία έκτακτη παράσταση».

Ο θεσμός του Βραβείου ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999, για τη στήριξη και την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα καλλιτέχνη που ζει είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Η Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013 αποτελείται από τους: Αφροδίτη Γκόνου - Επιμελήτρια, Σύμβουλος Σύγχρονης Τέχνης, Ντένη Ζαχαρόπουλου - Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ευτύχη Πατσουράκη - Καλλιτέχνης, υποψήφιος για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011, Νίκο Παττίχη - Συλλέκτης και Πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού "Ο Φιλελεύθερος", Φαίη Τζανετουλάκου - Ιστορικός Τέχνης, Θεόφιλο Τραμπούλη - Επιμελητής και Συγγραφέας.

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Δάκη Ιωάννου - Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, πρόεδρο, Bice Curiger - Kunsthaus Zurich, Ζυρίχη Επιμελήτρια, Daniel Birnbaum - Moderna Museet, Στοκχόλμη, Διευθυντή, Michael Ringier - Συλλέκτη, Beatrix Ruf - Kunsthalle Zurich, Ζυρίχη, Διευθύντρια και Επιμελήτρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ