CINETROLL: Όλες οι νέες ταινίες 24 - 30 / 1 (και ένα γκαγκστερικό που τα σπάει) - iefimerida.gr

CINETROLL: Όλες οι νέες ταινίες 24 - 30 / 1 (και ένα γκαγκστερικό που τα σπάει)

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος, φοράει κοστούμι, καπνίζει, πυροβολεί και ερωτεύεται μοιραίες γυναίκες με σκληρή καρδιά και φωτογενείς μαφιόζους με σκληρά βλέμματα.

OI ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ / GANGSTER SQUAD

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7 / 10

Mπορώ να καταλάβω γιατί οι κριτικοί δεν πολυγούσταραν τελικά τους «Διώκτες του εγκλήματος». Για τους ίδιους λόγους που τους γούσταρα εγώ. Οι περγαμηνές του "Gangster Squad" όταν γυριζόταν και με δεδομένο τους πρωταγωνιστές του (Σον Πεν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζος Μπρόλιν, Έμα Στόουν, Νικ Νόλτε) ήταν ότι πάει για ένα καινούργιο «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό» με τις ανάλογες οσκαρικές προοπτικές κλπ. Δεν τους βγήκε κάτι τέτοιο (αν τους είχε βγει, δε θα κυκλοφορούσε τον Ιανουάριο στις Η.Π.Α) που έχουν κλείσει οι κάλπες των υποψηφιοτήτων, κι ίσως είναι για καλό που δεν τους βγήκε. Αν και η επίσημη δικαιολογία για την καθυστέρηση της κυκλοφορίας της ταινίας έχει να κάνει με το ξαναγύρισμα και το ξαναγράψιμο κάποιων σκηνών, μετά το «κόψιμο» από την ταινία ενός φονικού σε αίθουσα κινηματογράφου. «Κόψιμο» που το επέβαλλε το μακελείο στην πρεμιέρα του «Batman».

Όπως και να έχει, η σκηνοθετική γραμμή του χαβαλεδιάρη Ρούμπεν Φλέισερ («Zombieland»), είναι ξεκάθαρα ψυχαγωγική, στιλιζαρισμένη και χωρίς άλλες βλέψεις. Και αυτό προσωπικά το τιμώ και το χαίρομαι, όταν το αποτέλεσμα του το απολαμβάνω. Τι είναι οι «Διώκτες του Εγκλήματος»; Μια υπέρ του δέοντως φασαριόζικη, αιματοβαμμένη, στιλιζαρισμένη γκαγκστερική περιπέτεια στο Λος Άντζελες του 1940, που με αξιοθαύμαστη αναίδεια, παραιτείται από κάθε σοβαρή διάθεση να συμπεριληφθεί στους κολοσσούς της 7ης τέχνης, ποντάροντας στο στιλ, το θέαμα και τη σχεδόν ειρωνική αναπαραγωγή όλων των κλισέ που μισείς να αγαπάς να μισείς. Ένα γνήσιο pulp fiction λαϊκής εφημερίδας, που το ρουφάς μονορούφι, περνάς υπέροχα και αν μετά δε θυμάσαι ιδιαίτερα πράγματα από το τι και το πώς, αν μη τι άλλο, θυμάσαι πως πέρασες υπέροχα.

Προσεγμένο στη εντέλεια από άποψη παραγωγής, και με ατάκες, που φλερτάρουν χαρωπά με την εξυπνακίστικη κοινοτοπία ενός συνειδητοποιημένου b movie που σου γυρνάει στη μούρη την κριτική σου αποδοχή, από τη στιγμή που μπορεί να σου προσφέρει ένοχη απόλαυση. Βασισμένο σε πραγματικά (μεταποιημένα σε χορταστική μακαρονάδα με σος πουτανέσκα) γεγονότα που αφορούν στη σύσταση μιας ομάδας αστυνομικών στο κατόπι του διαβόητου μαφιόζου της εποχής Μίκι Κοέν, η ταινία ξεχνά κάθε έννοια μέτρου, στο χρώμα, το αίμα, το θόρυβο, και τη σοβαρότητα, προσφέροντας μια οπερατικά καρτουνίστικη κινηματογραφικά ξεδιάντροπη (με την καλή έννοια) απόλαυση.

Η οποία θα τολμήσω να πω, είναι πολύ πιο γνήσια ως φόρος τιμής στα b movies νουάρ του 40 από κάθε σοβαροφανή προσπάθεια ανάπλασής τους, ακριβώς γιατί έχει πιάσει το νόημα: Για την εποχή τους, αυτές οι ταινίες που σήμερα κρίθηκαν από τους θεωρητικούς αριστουργήματα, ήταν το ακριβές αντίστοιχο: Λαϊκή χορταστική λαϊκή απογευματινή διασκέδαση. Go and enjoy.

*Στις αίθουσες από την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου

*Διαβάστε τις κριτικές των υπολοίπων νέων ταινιών της εβδομάδας από τον Τάσο Θεοδωρόπουλο και το iefimerida, ακολουθώντας τα παρακάτω links:

ΛΙΝΚΟΛΝ

http://tinyurl.com/b57shkj

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

http://tinyurl.com/bf89vr6

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο facebook στο www.facebook.com/tazthebuzz, στο twitter ως klarinabourana, κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb SIGAIKA PRODUCTIONS, για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ