Φ. Πετσάλνικος: «Να εφαρμοστεί η εισφορά αλληλεγγύης»

Στο πλαίσιο αναζήτησης εναλλακτικών προτάσεων για να μην προχωρήσουν τα σε περικοπές επώδυνες και αντιλαϊκά μέτρα κατατίθενται ήδη από υπουργούς και στελέχη του κυβερνόντος κόμματος.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσαν πρόταση για εισφορά αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, αυτή η εισφορά είχε εφαρμοστεί στη Γερμανία μετά την ένωση Δυτικής και Ανατολικής. Η εισφορά ήταν 3% για όλους τους φορολογούμενους, η Γερμανία εισέπραττε 15 δισ. το χρόνο.

Ο κ.Πετσάλνικος λοιπόν πρότεινε να υπάρξει μία αντίστοιχη εφαρμογή αυτού του μέτρο, για να αποφευχθεί η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και το αφορολόγητο στα 8000 ευρώ. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής υπολογίζει πως με αυτόν τον τρόπο θα συγκεντρωθούν 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, από τα μέτρα για το αφορολόγητο η κυβέρνηση θα εισπράξει 1,8 δισ. και από την εξίσωση πετρελαίου κίνησης-θερμανσης 1,4 δισ., από το τελευταίο όμως θα πρέπει να αφαιρέσει 300-40 εκατομμύρια που θα δοθούν για επίδομα θέρμανσης.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζουν πως αυτή η εισφορά μπορεί να υιοθετηθεί με τους δημόσιους υπαλλήλους να πληρώνουν το 3% και από τον ιδιωτικό τομέα να καταβάλλεται 0,5% από τον εργοδότη και 0,5% από τον εργαζόμενο.

Εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση το κόψιμο του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από το 30% θα περιοριστεί στο 10% και στα επικουρικά η μείωση θα είναι στο 3% για πάνω από 300 ευρώ και 10% για πάνω από 600 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ