Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες που καπνίζουν - iefimerida.gr

Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες που καπνίζουν

Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου για τις γυναίκες που καπνίζουν σύμφωνα με νέα έρευν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα επιστημονική έρευνα παρουσιάζει τις αμέτρητες αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό, ενώ όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ο κίνδυνος θανάτου στις γυναίκες είναι αισθητά αυξημένος.

Αμερικάνοι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Θαν, υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες καπνίστριες είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων στην εποχή μας από ότι ήταν πριν από λίγες δεκαετίες,

Τα ποσοστά θανάτων των γυναικών πλησιάζουν τα αντίστοιχα των ανδρών καπνιστών, όπως εξηγούν οι ειδικοί: «Οι γυναίκες που καπνίζουν σαν άνδρες, πεθαίνουν και σαν άνδρες», γράφουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες και επισημαίνουν ότι τα λεγόμενα «ελαφρά» τσιγάρα δεν εμποδίζουν την αύξηση του κινδύνου θανάτου μεταξύ των γυναικών.

Στα πλαίσια της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 22 ενήλικες άνω των 55 ετών και όπως αναφέρουν, πλέον οι γυναίκες ξεκινούν το κάπνισμα πιο νωρίς στη ζωή τους και καπνίζουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους για θανατηφόρο καρκίνο.

Ο κίνδυνος, όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, αυξάνεται διαχρονικά. Στη δεκαετία του '60, οι γυναίκες ήταν 2,7 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν. Στη δεκαετία του '80, η πιθανότητα αυτή αυξήθηκε κατά 12,6 φορές, ενώ στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η πιθανότητα είναι πλέον κατά 25,7 φορές αυξημένη.

Το αισιόδοξο όμως, είναι ότι αν μια γυναίκα κόψει το τσιγάρο σε οποιαδήποτε ηλικία, μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε ασθένεια σχετική με το κάπνισμα, ενώ η θετική επίδραση είναι ακόμα μεγαλύτερη στην περίπτωση που κόψει το κάπνισμα πριν τα 30.

Η έρευνα αυτή έρχεται να συμπληρώσει μία παρόμοια έρευνα που διεξήχθη πέρσι και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που καπνίζουν όλη τους τη ζωή, πεθαίνουν κατά μέσο όρο μια δεκαετία νωρίτερα σε σχέση με αυτές που ποτέ δεν το άρχισαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ