Η προφητική σκηνή στο σενάριο του Αγγελόπουλου, λίγα λεπτά πριν πεθάνει - iefimerida.gr

Η προφητική σκηνή στο σενάριο του Αγγελόπουλου, λίγα λεπτά πριν πεθάνει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα χρόνο πριν, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, η Ελλάδα πάγωσε από μια είδηση: ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα και σκοτώθηκε την ώρα του γυρίσματος της νέας του ταινίας. Λίγες ώρες αργότερα η διεθνής κοινότητα συγκλονισμένη μιλούσε για το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα του παγκόσμιου κινηματογράφου και την τραγικότητα του θανάτου του εν μέσω ενός πλάνου.

Στη Δραπετσώνα λίγο έξω από το τούνελ, ένα απόγευμα με βροχή, το συνεργείο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου γυρνούσε σκηνές για την ταινία του «Η άλλη θάλασσα». Ο σκηνοθέτης, απομακρύνθηκε για να δει από τη δική του μοναδική οπτική γωνία το πλάνο, στη δική του απόσταση. Μάταια οι συνεργάτες του τον παρακαλούσαν να φοράει το διακριτικό κίτρινο γιλέκο, να είναι προσεκτικός: γνώριζαν πως την ώρα της δουλειάς τίποτα άλλο δεν τον ενδιέφερε πέρα από το πλάνο.

Η προφητική σκηνή στο σενάριο του Αγγελόπουλου, λίγα λεπτά πριν πεθάνει | iefimerida.gr 0

Τί περιελάμβανε η σκηνή αυτή; Διαβάζουμε στο σενάριο: «Ο φορτηγατζής βγαίνει, περνάει απέναντι, μπαίνει στην νταλίκα, βάζει μπρος και μακραίνει στη λεωφόρο απρόσεκτα ακολουθώντας τους άλλους που προηγήθηκαν. Ένα αυτοκίνητο που ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα τον προσπερνάει με έναν ελιγμό κορνάροντας θυμωμένα».

Το σενάριο στο δικαστικό φάκελο

Το ίδιο το σενάριο, μαζί βέβαια με τις μαρτυρίες του συνεργείου, συμπεριλαμβάνονται στο δικαστικό φάκελο της υπόθεσης του τροχαίου δυστυχήματος, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Βήμα. Η κόρη του Κατερίνα καλούσε συνεχώς το ΕΚΑΒ προσπαθώντας να βρει ασθενοφόρο για τον τραυματία, χωρίς να γνωρίζει ότι στο οδόστρωμα αιμόφυρτος βρισκόταν ο ίδιος ο πατέρας της. Η καθυστέρηση του ασθενοφόρου οξύνει τα πνεύματα, κραυγές αγωνίας και τηλεφωνήματα γίνονται προς πάσα κατεύθυνση: δεν έπρεπε να χαθεί άλλος χρόνος.

Η προφητική σκηνή στο σενάριο του Αγγελόπουλου, λίγα λεπτά πριν πεθάνει | iefimerida.gr 1

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο Βήμα, ο δικηγόρος κ. Κ. Κονταξόγλου που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του ειδικού φρουρού που οδηγούσε τη μοτοσικλέτα- υπηρετεί πλέον στη Σάμο - η προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης από τις υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας απάλλαξαν τον ειδικό φρουρό από τις ευθύνες και τώρα περιμένουμε τη δεύτερη εσωτερική έρευνα.

Ένα χρόνο μετά

Σήμερα, ένα χρόνο μετά η απουσία του παραμένει επώδυνη, το έργο του όμως τιμάται ανά τον κόσμο. Διεθνή φεστιβάλ κάνουν αφιερώματα στις ταινίες του, συζητήσεις, διαλέξεις, ημερίδες για το έργο του γίνονται ανά τον κόσμο. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος παραμένει ζωντανός κυριολεκτικά μέσα από το έργο του και συνομιλεί με το παγκόσμιο κοινό. Ακόμη και με το ποίημα αυτό που είχε γράψει το 1982:

Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία, αλλά δε μπορώ να κάνω το ταξίδι σας.

Είμαι επισκέπτης.
Το κάθε τι που αγγίζω με πονάει πραγματικά..

Κι έπειτα, δε μου ανήκει.
Όλο και κάποιος βρίσκεται να πει ''δικό μου είναι".

Εγώ δεν έχω τίποτε δικό μου, είχα πει κάποτε με υπεροψία.

Τώρα καταλαβαίνω πως το τίποτε είναι τίποτε.

Ότι δεν έχω, καν, όνομα.

Και πρέπει να γυρεύω ένα κάθε τόσο.

Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάζω. Ξεχάστε με στη θάλασσα.

Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ