Οι αγρότες του κάμπου απειλούν να κόψουν την Ελλάδα στη μέση - iefimerida.gr

Οι αγρότες του κάμπου απειλούν να κόψουν την Ελλάδα στη μέση

Οι αγρότες του κάμπου απειλούν να κόψουν την Ελλάδα στη μέση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας ακόμη σημαντικός πονοκέφαλος έρχεται να προστεθεί στα ήδη σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μαζί με την τρομοκρατία και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σήμερα, οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για κινητοποιήσεις ακραίας μορφής,.

Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων δήλωσαν ότι δεν τους ικανοποίησαν οι απαντήσεις του υπουργού που δεν ήταν σαφείς.

«Η φωτιά άναψε, καμιά μορφή αγώνα δεν αποκλείεται» δήλωσε ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ο κ. υπουργός δεν απάντησε τίποτα συγκεκριμένο, λέγοντας ότι πολλά από τα αιτήματά μας είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Ομως, εμείς έχουμε μάνα και πατέρα αυτό το υπουργείο».

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός είπε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, σημειώνοντας πως σταθερά καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ενδεικτικά ανέφερε πως για πρώτη φορά η επιστροφή του 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, αντί για τον Ιούλιο, πρόκειται να δοθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.

Το υπόμνημα που παρέδωσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των αιτημάτων τους είναι:

  • να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι,
  • να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο,
  • να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος,
  • να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος,
  • να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και
  • να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.

Επίσης, ζητούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, αλλά και να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.

Απαντώντας αναλυτικά, ο κ. Τσαυτάρης, αφού δήλωσε ότι κατανοεί τα αιτήματα των αγροτών, σημείωσε πως εξήγησε στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών τις προσπάθειες που γίνονται για όσα άπτονται κυρίως της αρμοδιότητας του υπουργείου του. Ανέφερε πως ήδη από σήμερα ξεκίνησε τμηματικά η καταβολή σε κτηνοτρόφους των ενισχύσεων στο πλαίσιο του Κανονισμού de minimis, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξημένων τιμών στις ζωοτροφές. Συνολικά θα δοθούν 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του κόστους της ενέργειας που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε πως μετά κι από σχετικές συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο, σχεδιάζεται να δοθεί το 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου πριν τον Μάρτιο και το υπόλοιπο 50% τον Σεπτέμβριο. Όπως σημείωσε, είναι οι περίοδοι που οι αγρότες, λόγω έναρξης των καλλιεργητικών εργασιών τους, έχουν περισσότερο ανάγκη για πετρέλαιο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας και θέλω να είμαστε πάντα σύννομοι με την ΕΕ. Για να μην πληρώνουν άδικα πρόστιμα οι Έλληνες πολίτες» κατέληξε ο υπουργός.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Μαρούδας Ρίζος και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Νικολόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Καρδίτσας Κώστας Τζέλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων- «Η Άνοιξη» Απόστολος Θωμόπουλος και ο Ιωάννης Κακούτης μέλος της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Κιλελέρ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ