Μετωπική Χατζηδάκη για τις απεργίες στο Μετρό- Ομηροι 1,5 εκατ. επιβάτες - iefimerida.gr

Μετωπική Χατζηδάκη για τις απεργίες στο Μετρό- Ομηροι 1,5 εκατ. επιβάτες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μάχη μέχρις εσχάτων εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ, Ηλεκτρικό και ΤΡΑΜ. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι απεργούν αλλά πληρώνονται κανονικά και οι εργαζόμενοι απαντούν ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι σχεδόν καθολική. Στη μέση της επώδυνης αυτής αντιπαράθεσης βρίσκονται οι 1,5 εκατ. επιβάτες των μέσων σταθερής τροχιάς οι οποίοι ταλαιπωρούνται καθημερινά στις μετακινήσεις τους.

Νέα τροπή στην μετωπική σύγκρουση του υπουργείου Μεταφορών με τους εργαζομένους του Μετρό αναμένεται να δώσει η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της απεργίας, με αφορμή δημοσιεύματα για μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς δηλώνουν ασθενείς. Την έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου. Η εισαγγελέας ζητά να διαπιστωθεί αν πράγματι οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ πληρώνονται κανονικά τις ημέρες απεργίας, δηλώνοντας ασθένεια ή κάνοντας χρήση των ρεπό τους.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα έχει εντολή να αναζητήσει τη χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομη την κινητοποίηση των εργαζομένων και να κρίνει αν η συνέχιση της απεργίας συνιστά παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Απεργία και έμφραγμα

Η απεργία των εργαζομένων στο Μετρό που ξεκίνησε ως διεκδίκηση για να μην ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο κατέληξε σε μετωπική σύγκρουση έπειτα και από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για «απεργίες μαϊμού», αλλά και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει την απεργία παράνομη.

Το σωματείο των εργαζομένων ΣΕΛΜΑ απαντάει με τρόπο προκλητικό ανακοινώνοντας ότι η απεργία της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί κανονικά και εις ένδειξη «συμπαράστασης σε δύο εργαζομένους οι οποίοι εν ώρα βάρδιας επιφυλακής, παρουσίασαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, από τις απειλές του Υπουργού Μεταφορών».

«Απεργία-μαϊμού»

Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε πολεμικό τόνο στην αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους χαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση «απεργία μαϊμού» απειλώντας τους, μάλιστα, με επίταξη.

Ο κ. Χατζηδάκης κατήγγειλε ότι «οι εργαζόμενοι μετέρχονται διάφορες μεθόδους όπως η λήψη αδειών, ενώ γίνονται παρεμβάσεις στο κέντρο ελέγχου» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επίταξης των εργαζομένων σημειώνοντας ότι «Φοβούμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι σε όρους ούτε απέναντι στα όρια»

Παράνομη έκρινε την απεργία το Πρωτοδικείο Αθηνών

Επειτα από την προσφυγή της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίας Α.Ε.) το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων τόσο για τη Δευτέρα όσο και για την Τρίτη και κάλεσε τα σωματεία να συμμορφωθούν με την απόφαση.

Οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να δημιουργήσουν περαιτέρω ένταση, καθώς, εφόσον δε συμμορφωθούν οι εργαζόμενοι με τη δικαστική απόφαση το υπουργείο Μεταφορών ενδέχεται να προχωρήσει σε επίταξη υπαλλήλων με την αποστολή ατομικών φύλλων πορείας και για όσους δεν επιστρέψουν στα πόστα τους ανοίγει ακόμη και ο δρόμος της απόλυσης.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία , στις 17/1 στο Μετρό απήργησε το 33% των εργαζομένων, στις 18 Ιανουαρίου απεργούσε το 48% των εργαζομένων στο Μετρό, το 44% στον ΗΣΑΠ και μόλις 3,94% Τράμ, ενώ στις 19/1 απεργούσε στο Μετρό το 16% και χθες μόλις 14%.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς έχουν εξαγγήλει στάσεις εργασίας και οι υπάλληλοι του Ηλεκτρικού και του Τραμ, αλλά και στα λεωφορεία και τρόλεϊ

Αισθητά υψηλότερες οι αποδοχές τους από εργαζόμενους άλλων κλάδων

Μπορεί αρχική αιτία για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων να ήταν η αντίδρασή τους στο ενιαίο μισθολόγιο κάτι που καταγγέλλουν ότι καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ωστόσο, ο μέσος όρος των αποδοχών τους προκαλεί πραγματικά αίσθηση γιατί κυμαίνεται σε αρκετά ψηλότερα επίπεδα από τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων.

Αναλυτικά οι μηνιαίες μικτές αποδοχές (μέσος όρος) :

ΜΕΤΡΟ : € 3.080

ΗΣΑΠ : € 4.080

ΤΡΑΜ : € 2.500

Επιπλέον, τροφή για ερωτήματα δίνουν και τα στοιχεία από την απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Ιανουαρίου σύμφωνα με τα οποία από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 210, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες ασθενείς με ογδόντα άτομα να αποτελούν το προσωπικό ασφαλείας.

Καταδικάζει την απόφαση του Πρωτοδικείου το ΚΚΕ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με ανακοίνωσή του καταδικάζει την απόφαση του Δικαστηρίου και τονίζει ότι «η κίνηση αυτή στρέφεται κατά των δικαιωμάτων και των αγώνων όλων των εργαζομένων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει και καταδικάζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου να κηρύξει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτή η κίνηση στρέφεται κατά των δικαιωμάτων και των αγώνων όλων των εργαζομένων και προστίθεται στις δεκάδες άλλες αντίστοιχες αποφάσεις των τελευταίων ετών. Τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογεί η συγκυβέρνηση πρέπει να συναντήσουν τη συνολική απόρριψη και τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων για την ανατροπή τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις απεργίες

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είχε ταχθεί υπέρ των σωματείων εργαζομένων κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για πολιτική που διαλύει τις δημόσιες μεταφορές.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι πρόσφατες «απειλές» του Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με την στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φανερώνουν για μια ακόμη φορά τον ολισθηρό δρόμο της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή που οι μεταφορές σε όλα τα επίπεδα με την ακολουθούμενη πολιτική σταδιακά συρρικνώνονται και διαλύονται, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ασκείται σε δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα με σκοπό να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτές.

Στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπή διαβίωση σε καιρούς κρίσης, σε συνδυασμό με ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο για τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, που θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον».

Το ΠΑΣΟΚ δυσφορεί

Το κλίμα οξύνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι σήμερα, έκτη ημέρα της απεργίας, το ΠΑΣΟΚ, με διαρροές, εκφράζει τη δυσφορία του για τους χειρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και ζητά να εξαιρεθούν οι οδηγοί από την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου υφίστανται μια σοβαρή ταλαιπωρία από τα προβλήματα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών (και ειδικά στα μέσα σταθερής τροχιάς).

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσες πρωτοβουλίες και στάση ευθύνης τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τους εργαζόμενους.

Έγκαιρα το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει στην Κυβέρνηση το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή της διάταξης του Ν4093/2012 σε κλάδους και ειδικότητες οδηγών -τεχνικών ή εξειδικευμένου προσωπικού στον ΟΑΣΑ. Είχαμε μάλιστα ζητήσει τόσο με παρεμβάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, όσο και με κατάθεση ειδικής τροπολογίας στο «Φορολογικό», να προβλεφθεί η δυνατότητα ΚΥΑ για την ρύθμιση προβλημάτων που ήταν σαφές ότι θα ανακύψουν.

Δυστυχώς οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές. Τις επαναφέραμε και χθες δια του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Κ. Χατζηδάκη, πιστεύοντας ότι μπορούν να δώσουν μια θετική και ομαλή διέξοδο -χωρίς ακρότητες και λογικές καταστολής -στην κρίση που υπάρχει.

Καλούμε την Κυβέρνηση να τις αποδεχθεί έστω και τώρα, και να οδηγήσει με διάλογο στην εκτόνωση της κρίσης.

Καλούμε όμως και τα σωματεία των εργαζομένων να σκεφτούν τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων τους στο σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας, και να σταθούν υπεύθυνα στην ανάγκη εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου.

Αναφερόμενοι τέλος στην χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (περί «απειλών» από το Υπουργείο με την στήριξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ), καλούμε τους συντάκτες της, αντί της ιδιοτελούς εμπάθειας και του τυφλού φανατισμού απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους, να φροντίσουν να ενημερώνονται στοιχειωδώς για τις πρωτοβουλίες των άλλων κομμάτων, ώστε τουλάχιστον να είναι επαρκείς στην δουλειά τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ