Έντονες διαφωνίες και αντιρρήσεις υπουργών για τα μέτρα - iefimerida.gr

Έντονες διαφωνίες και αντιρρήσεις υπουργών για τα μέτρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις αντιδράσεις των υπουργών του στο θέμα του δημοψηφίσματος που μόνος του έθεσε, δίνοντας μάλιστα εντολή στον Γιάννη Ραγκούση να φέρει τις 'απαραίτητες νομοθετικές ρυμίσεις' στη Βουλή, δέχθηκε κατά την εννιάωρη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες ο πρωθυπουργός. Εκεί όμως που σημειώθηκε πραγματική υπουργική 'ανταρσία' ήταν στο θέμα της μείωσης του αφορολογήτου, ενώ δεν ήταν λίγες οι προτάσεις υπουργών για την ...καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης, στο κρίσιμο διάστημα που περνάει η χώρα, χωρίς χρήματα, με τους πολίτες στις πλατείες, τους βουλευτές στα 'κάγκελα' και τα υπόλοιπα κόμματα απέναντι.
Σχεδόν όλοι οι υπουργοί (20 από τους 25 σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος) διαφώνησαν με την μείωση του αφορολογήτου, σημείο στο οποίο δήλωσε 'ανοιχτός' ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξετάζοντας τις προτάσεις περί τέλους αλληλεγγύης που ακούστηκαν. Ο ίδιος, αφού ανακοίνωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα ψηφιστεί μετά την εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου και περί τις δέκα ημέρες αργότερα (γύρω στις 8 Ιουλίου) θα έρθει στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος που θα το συνοδεύει, φέρεται να προανήγγειλε νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον Σεπτέμβριο που θα ενσωματώνει πολλές εκ των προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά για το πόθεν έσχες, τα κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων και την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Στο τραπέζι της συζήτησης για τις ΔΕΚΟ, επανήλθε κατά πληροφορίες το θέμα των εργασιακών εφεδρειών, πάντα με την έγκριση του ΑΣΕΠ.
Δική του πλατφόρμα, εμπλουτισμένη σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, κατέβασε ως αναμενόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, εναντιώμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για 'τέλος της Μεταπολίτευσης' και καταθέτοντας πέντε θεσμικές και πέντε οικονομικές προτάσεις. Στο πρώτο σκέλος και πάντα υπέρ της συνδιαμόρφωσης της πολιτικής, ο ίδιος ζήτησε να απευθυνθεί πρόσκληση στην αντιπολίτευση για κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα στην τελική της φάση, να ανακοινωθούν μαζί μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός νόμος ώστε να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους οι βουλευτές, να συναντηθεί ο Πρόεδρος και αντιπροσωπεία της Βουλής με τους 'αγανακτισμένους' στο Σύνταγμα, να γίνει μία συζήτηση για τη 'νέα Μεταπολίτευση' η οποία θα στοχεύει στην μετατροπή της επόμενης Βουλής σε Συντακτική και να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο με 151 ψήφους, αλλά όταν εγκριθούν και οι δύο πρωτοβουλίες (μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός νόμος) το 'Μνημόνιο ΙΙ' να ψηφιστεί με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Στο οικονομικό σκέλος, πρότεινε την μη εφαρμογή άλλων οριζόντιων μέτρων με την κατάργηση του αφορολόγητου αντιπροτείνοντας την επιβολή τελών αλληλεγγύης σε όλους, την επιβολή της εξήγησης των οικονομικών επιπτώσεων των μέτρων, την 'αλήθεια στον λαό' ότι τα μέτρα θα αποδόσουν εφόσον λυθεί το πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους, μία δέσμη μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και την αξιοποίηση των πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις στην επαναγορά του χρέους.
Με τους υπουργούς φεύγοντας να μιλούν για ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα στην συζήτηση, μια και ο υπουργός Οικονομικών ήταν 'ανοιχτός' σε αλλαγές, ώστε το τελικό κείμενο που θα έρθει προς έγκριση στο αυριανό υπουργικό να γίνει ομόφωνα αποδεκτό, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, εναντιώθηκε και αυτός στην ιδέα του δημοψηφίσματος. «Το δημοψήφισμα οδηγεί σε εκλογές και επειδή δεν θέλουμε εκλογές, πρέπει να επικεντρώσουμε στη συναίνεση», είπε, καλώντας τον πρωθυπουργό να εμπλουτίσει εκείνος την εν λόγω ατζέντα και να την προωθήσει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, κομμάτων, κοινωνικών φορέων και πολιτών ακόμα μέσω συνεντεύξεων. Αναφερόμενος στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο ίδιος επέμεινε πως δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, αντιπαραβάλλοντας τις μετατάξεις όπου υπάρχει ανάγκη και προτείνοντας την επαναξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ όλων των υπαλλήλων. Ο κ.Ρέππας πρότεινε ακόμα την έκδοση λαϊκών ομολόγων, προκειμένου να επενδύσουν σε αυτά Έλληνες επιχειρηματίες, ομογενείς κ.α., ενώ ως δύο βασικούς πυλώνες έθεσε το βιώσιμο χρέος και τη βιώσιμη απασχόληση, ήτοι όσα νέα χρήματα φτάνουν στα κρατικά ταμεία να μην αναλώνονται όλα στην αποπληρωμή παλαιών οφειλών, αλλά να ανοίγουν τον δρόμο και προς την ανάπτυξη.
«Χάσαμε την ατζέντα της φορολογίας από τη ΝΔ», υποστήριξε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, περιγράφοντας ως υπαίτιες της κρίσης την ύφεση και την καταστροφή της παραγωγικής βάσης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε αργότερα τη συζήτηση περί εκλογών, την οποία έκλεισε ο πρωθυπουργός, υπερθεματίζοντας με την φράση του προς τους δημοσιογράφους 'ξεχάστε τις εκλογές'. "Η προσφυγή σε εκλογές θα ήταν δείγμα αναξιοπιστίας της χώρας", υποστήριξε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, προσθέτοντας -εντός κυβερνητικής γραμμής, αφού είχε προηγηθεί επίθεση του πρωθυπουργού στο μιντιακό και όποιο άλλο κατεστημένο της Μεταπολίτευσης- ότι "τα ΜΜΕ έχουν ευθύνη για τις διαρροές που προκαλούν τριβές". Ο ίδιος χαρακτήρισε θέμα 'παρουσίασης και χειρισμού του Προγράμματος' το 'πέρασμα' του Μεσοπρόθεσμου στους πολίτες. Μόνος συμφωνών σε όλα, υπήρξε εξ' αποστάσεως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που διεμήνυσε αρμοδίως από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται πως θα στείλει επιστολή που θα λέει ότι συμφωνεί με όλα τα μέτρα.
Την ανάγκη αυτοκριτικής και 'αλήθειας στον λαό' τόνισε και η Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Με μετριοπάθεια να δείχνουμε πού υπάρχουν τα προβλήματα. Να λάβουμε υπόψη τις κοινωνικές αντοχές», φέρεται να είπε, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη συναίνεση, αλλά χωρίς να φαίνεται ότι επιβάλλεται απ' έξω. Δηλώνοντας και εκείνη 'όχι στο δημοψήφισμα', υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να θέτει εκβιαστικά διλήμματα, ενώ συντάχθηκε πλήρως με τους συναδέλφους της που εναντιώθηκαν στη μείωση του αφορολόγητου και τα οριζόντια μέτρα που θίγουν χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Όσο για τις απολύσεις, ζήτησε η κυβέρνηση να βγει ξεκάθαρα με το μήνυμα 'όχι στις απολύσεις'.
Αξίζει να σημειωθεί, πως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οπότε ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού χθες, ο πρωθυπουργός θέλησε να δεσμεύσει τους υπουργούς του, καταγράφοντας στη δευτερολογία του την 'συλλογική και ομόθυμη' απόφαση των μελών της κυβέρνησης «να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και ό,τι πρέπει, για να μην ζήσει η χώρα μας τις τραγικές συνέπειες μιας πιθανής χρεοκοπίας, αλλά και να κάνουμε τια αναγκαίες αλλαγές, ώστε να καταστεί δίκαιη, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη». Έκανε λόγο για ανάγκη 'επαναθεμελίωσης της Δημοκρατίας', επαναφέροντας εμμέσως και πάλι τη δυνατότητα δημοψηφίσματος αφού ολοκληρωθεί η 'κρίσιμη εθνική προσπάθεια των επόμενων εβδομάδων'. Επέμεινε στην ανάγκη συναίνεσης, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την στήριξη βουλευτών και κόμματος στην προσπάθεια της κυβέρνησης...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ