Νέες επιβαρύνσεις στα στεγαστικά δάνεια για τα νοικοκυριά - iefimerida.gr

Νέες επιβαρύνσεις στα στεγαστικά δάνεια για τα νοικοκυριά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφίγγει ο κλοιός των δανειακών επιβαρύνσεων γύρω από τα νοικοκυριά, καθώς μήνα με το μήνα τα επιτόκια συνεχίζουν τον ανηφορικό τους δρόμο, ακολουθώντας αφενός τη πορεία του EURIBOR και της ΕΚΤ, "πληρώνοντας" αφετέρου το ακριβότερο κόστος χρήματος για τις ίδιες τις τράπεζες. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι εντυπωσιακά καθώς φανερώνουν μια από τις βασικές παραμέτρους της κρίσης, η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ενώ μισθοί και συντάξεις "ψαλιδίζονται", οι δανειακές υποχρεώσεις των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων διογκώνονται.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια έχουν φτάσει κατά μέσο όρο στο 14,74%, όταν μόλις πριν δύο μήνες ήταν περίπου 10 δέκατα χαμηλότερα ήτοι στο 14,64%, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι επιβαρύνσεις στα στεγαστικά δάνεια όπου σε εκείνα με κυμαινόμενο επιτόκιο ή σταθερό έως 1 έτος το μέσο επιτόκιο έφτασε στο 4,25% από 3,91% το Φεβρουάριο και σε εκείνα με σταθερό άνω του ενός έτους και έως 5 έτη, στο 3,80% από 3,57%!!!

Εξίσου σημαντικές είναι οι επιβαρύνσεις και στα επιχειρηματικά δάνεια. Σε εκείνα χωρίς καθορισμένη διάρκεια το μέσο επιτόκιο έφτασε στο 7,26% από 6,90%, σε εκείνα με συγκεκριμένη διάρκεια και επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος και μέχρι 1 εκατ. ευρώ στο 6,46% και στα μεγαλύτερα στο 5,55%, όντας αυξημένα κατά 23 και 22 μονάδες αντιστοίχως!

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όπως περιμένουν οι περισσότεροι αναλυτές, τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του επιτοκίου της, το οποίο θα φτάσει στο 1,50%, αφού επισημαίνουν όλοι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, υπάρχει σαφής πρόθεση να αντιμετωπιστεί καίρια ο πληθωρισμός, που εξακολουθεί να κυμαίνεται σε επίπεδα άνω του 2%, που είναι η "κόκκινη γραμμή" για την ΕΚΤ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι τραπεζικοί αναλυτές, οι κινήσεις της ΕΚΤ δεν είναι οι μόνες που πρέπει να απασχολούν τράπεζες και δανειολήπτες, αφού οι αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας εντείνουν τη πίεση και στις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες όχι μόνο δυσκολεύονται να βρουν χρήμα στη διατραπεζική, αλλά όποτε το βρίσκουν, είναι πολύ ακριβότερο. Όσο για τα σενάρια περί αφαίρεσης ρευστότητας από την ΕΚΤ, οι εν λόγω αναλυτές ούτε που θέλουν να το συζητούν, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε τη χαριστική βολή στην ούτως ή άλλως ισχνή ρευστότητα στην αγορά...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ