Πονάνε και οι αστακοί - Νευρολογική μελέτη αποκαλύπτει αισθητήρες στα καρκινοειδή - iefimerida.gr

Πονάνε και οι αστακοί - Νευρολογική μελέτη αποκαλύπτει αισθητήρες στα καρκινοειδή

Πονάνε και οι αστακοί - Νευρολογική μελέτη αποκαλύπτει αισθητήρες στα καρκινοειδ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία ανατριχιαστική αποκάλυψη έκαναν επιστήμονες που μελέτησαν το νευρικό σύστημα των καρκινοειδών, αφού όπως ανακάλυψαν, έχουν αισθητήρες πόνου και αισθάνονται στο έπακρο όλα τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται (όπως βράσιμο ζωντανά στη κατσαρόλα, κόψιμο δαγκανών κ.α.)

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Experimental Biology και αποκαλύπτει ότι τα καρκινοειδή και πολλοί ακόμα οργανισμοί διαθέτουν ειδικούς αλγοϋποδοχείς (αισθητήρες πόνου) και αντιλαμβάνονται πλήρως τα επικίνδυνα ερεθίσματα, ενεργοποιώντας ένα ταχύτατο ανακλαστικό αποφυγής

Μάλιστα, τα είδη αυτά διαθέτουν και μνήμη του πόνου, καθώς η υποβολή τους σε επώδυνα ερεθίσματα τα οδηγεί σε προσπάθειες αποφυγής τους στο μέλλον.

Επώδυνα πειράματα όπως η διοχέτευση μικρής τάσης ρεύματος σε ένα καβούρι ή η καυστική σόδα στις κεραίες της καραβίδας έδειξαν πως τα ζώα αυτά, όχι μόνο αντιδρούν έντονα στον πόνο, αλλά προσπαθούν και να τον αποφύγουν την επόμενη φορά.

Η μελέτη αυτή, αποδεικνύει πόσο βάναυση είναι η πρακτική των αλιέων να κόβουν τις δαγκάνες από ζωντανά καβούρια και στη συνέχεια να τα πετούν στη θάλασσα ή να βράζουν ζωντανούς τους αστακούς, γεγονός που τους προκαλεί μαρτυρικούς πόνους.

Όπως ελπίζουν οι ειδικοί, η έρευνα αυτή, θα ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους οι οποίοι συνήθως προσέχουν μόνο τα θηλαστικά γιατί τα νιώθουν πιο κοντά στην αλυσίδα εξέλιξής τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ