Απολύσεις και πάταξη φοροδιαφυγής στα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις - iefimerida.gr

Απολύσεις και πάταξη φοροδιαφυγής στα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις

Απολύσεις και πάταξη φοροδιαφυγής στα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών να κάνουν... χώρο στα συρτάρια για να χωρέσουν τα 9,2 δισ ευρώ της δόσης του Ιανουαρίου, τα οποία θεωρούνται εξασφαλισμένα, ωστόσο ουδείς τρέφει τη παραμικρή ψευδαίσθηση για το ότι αμέσως μετά από την επιστροφή του Γιάννη Στουρνάρα από το Eurogroup, θα πρέπει να «τρέξουν» για να καλύψουν τα προαπαιτούμενα των επόμενων δόσεων, με μεγαλύτερο και σοβαρότερο εμπόδιο τη συνήθη δυσκολία συντονισμού μεταξύ των υπουργείων.

Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου προαπαιτούμενο είναι η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου, η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις «οροφές» δαπανών (3ετίας) για τους φορείς του Δημοσίου. Αν και έχει γίνει προεργασία από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, σε σχέση με τις υποχρεώσεις των υπουργείων έως το τέλος του 2014, αυτό που πρέπει προβληματίζει είναι ότι θα πρέπει να γίνει έστω σχέδιο κατανομής στα υπουργεία των περίπου 4 δισ. ευρώ που είναι το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015- 2016.

Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, προαπαιτούμενα είναι η ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης του προσωπικού των υπουργείων, έτσι ώστε να προσδιοριστεί το πλεονάζον προσωπικό αλλά και να εκπονηθεί το σχέδιο απομάκρυνσης έως το τέλος του 2014, όπως επίσης η αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των φαρμάκων με βάση τις 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες τιμές.

Έως τέλος Μαρτίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τη Τρόικα, θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί η αυτονομία της φορολογικής διοίκησης και να έχουν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες του μόνιμου Γ.Γ. Εσόδων, να έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη διαφθορά στο Δημόσιο με ειδική πρόβλεψη για εφορίες- τελωνεία, να έχει καταστεί λειτουργικός ένας μόνιμος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης να έχουν μεταφερθεί 40 νέα ακίνητα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Πέρα από τον πονοκέφαλο των προαπαιτούμενων, στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι έσοδα και έξοδα είναι... κουκιά μετρημένα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι δεν είναι δυνατή η παραμικρή απόκλιση, αφού όπως προβλέπεται πλέον, η όποια υπέρβαση δαπανών οδηγεί αυτομάτως σε περικοπές, ενώ συν τοις άλλοις θα τιναχθεί στον αέρα το σχέδιο εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά.

Από τη δόση του Ιανουαρίου, τα 7,2 δισ ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ ευρώ θα καλύψουν για τις ανάγκες του Προϋπολογισμού και για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου. Στον Προϋπολογισμό και στις οφειλές του Δημοσίου θα καταλήξουν και οι δόσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου που ανέρχονται συνολικά στα 5,6 δισ ευρώ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του α΄ 3μηνου αφορούν στα 4,2 δισ ευρώ του Ελλείμματος, στα 4,1 δισ ευρώ της ωρίμανσης του Χρέους (λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων) και στο 1,5 δισ ευρώ για τη πληρωμή οφειλών του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ